22. april 2021.22. apr 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Početak obeležavanja Dana Grada Šapca - sećanje na 22. april 1867. godine

Grad Šabac danas obeležava svoj dan, 22. april, kao datum kada je 1867. godine poslednji turski vojnik napustio tvrđavu, a ključevi grada predati su pešadijskom kapetanu srpske vojske Lazaru Cukiću. Svoju slobodu tog aprila dobili su i Kladovo, Beograd i Smederevo, a Kneževina Srbija svoju teritoriju bez turskih garnizona i barjaka u pograničim utvrdama.

Današnja proslava povodom Dana grada započela je na mestu gde se grad rodio i stekao nezavisnost, tvrđavi. O utvrđenju na Savi, istoriji i značaju slobode zvaničnicima Grada govorio je istoričar Dejan Živanović.

Foto: Glas Podrinja

-Tvrđava na Starom gradu je mesto gde je rođen naš grad, a dananji dan je sećanje na trenutak kada je sa istog mesta i poslednji vojnik Osmanske imperije napustio grad čime je okončan period vladavine te imperije u Šapcu. Na čelu ondašnje Kneževine Srbije u trenutku predaje ključeva grada bio je Knez Mihailo Obrenović - istakao je Živanović.

Foto: Glas Podrinja


On se u govoru osvrnuo na svedočanstva ljudi čiji članovi porodice su bili svedoci događaja iz 22. aprila 1867. godine i uspomene koje su oni njima preneli, potomci su sačuvali za građu Međuopštinskog istorijskog arhiva tokom prethodnog veka.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa