22. april 2021.22. apr 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Skulptura "Dijalog" svečano otvorena u Savskoj aveniji

U Savskoj aveniji postavljena je skulptura pod nazivom ,,Dijalog” umetnika Marka Vukše. Ona je deo Rezidencijalnog programa Kulturnog centra nastalog sa ciljem da se stvaralaštvo približi građanima i da savremena umetnost bude deo javnog prostora kao celina i neraskidivi deo arhitekture grada.

Foto: Glas Podrinja

- Ovo je deo našeg rezidencijalnog programa koji traje već nekoliko godina. Skulptura "Dijalog" je poslednja u nizu realizovanih. Drago mi je što je skulptura završena i postavljena do praznika našeg Grada i što je ulepšala Savsku aveniju. Dijalog je naziv skulpture, ali je i više od toga, jer u društvu postoje različita mišljenja i kroz dijalog je neophodno da dođemo do rešenja kako bi naš grad napredovao u pravom smeru i bude Mali Pariz kao što je bio nekada kada smo bili prvi u svemu. Nadam se da ćemo u narednom periodu, uz pomoća aktuelne gradske vlasti i gospodina Pajića kao gradonačelnika uspeti to da uradimo- naglasila je v.d. direktorka KC Svetlana Stanković.

Foto: Glas Podrinja


Idejna zamisao beogradskog akademskog vajara realizovana je uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Šapca i donacije privatne kompanije. Inicijator i kustos Rezidencijalnog programa KC je istoričar umetnosi Filip Kovačević.

- Veliko mi je zadovoljstvo što se baš na Dan grada otvara ova skulptura. Inspiracija je bila lokacija, Savska avenija, kao lokacija koja spaja grad i reku, tvrđavu i grad i to vidim kao prostorni dijalog grada i reke, ali i vremenski dijalog sadašnjosti i prošlosti, a kako je ona baš na šetalištu, govorimo i o najvažnijem, dijalogu među ljudima. Umetnički, reč je ospajanju dve forme koje nisu kompatibilne, ali mogu naći zajednički jezik -rekao je autor skulpture Marko Vukša.
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa