22. april 2021.22. apr 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Izložba o godišnjici pozorišnog života u Šapcu

Šabačko pozorište svoj jubilej obeležava izložbom o 180 godina teatarskog života u gradu. Ova velika i značajna godišnjica govori o značaju dramske umetnosti za kulturnu istoriju Šapca. Razvoj grada tokom perioda moderne Srbije je priča o ekspanziji, stagnaciji, razvoju, padu, podizanju, utemeljenju, transformaciji i modernizaciji, a neraskidivo je vezan sa pozorištem i njegovom sudbinom.

Foto: Glas Podrinja


-Odabrali smo izložbu koja je spaja dva važna datuma, godišnjicu prve pozorišne predstave i Dan Grada. Godišnjica Pozorišta govori o važnosti ove institucije kulture za Šabac i njegove stanovnike i celokupnu kulturnu istoriju Šapca. Izložba je svedočanstvo o načinu, praćenja, čuvanja i proučavanja prošlosti pozorišta i grada - rekao je v.d. direktora Šabačkog pozorišta Vladimir Vasilić.

Tragom teatra otkriva se i priča grada. Hronološki koncipirana izložba zasnovana na istraživanju istoričara Ivana Doskovića uz istorijske izvore Međuopštinskog istorijskog arhiva Šabac, Biblioteke šabačke, Šabačkog pozorišta.

-Kroz izložbu je odata počast godišnjici od prve pozorišne predstave u našem kraju. Postavka obuhvata period od 1840, 1841. godine i sve do 2020, odnosno 2021. godine. Ovo je i jedna od prvih izložbi u našem gradu koja je koristila digitalnu arhivsku građu za pripremu. Kroz postavku se može videti i duh vremena koje su oslikavale pozorišne predstave - rekao je Ivan Dosković.

Foto: Glas Podrinja


Za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti kulture, povodom 180 godina postojanja i rada ova gradska ustanova kulture odlikovana je Sretenjskim ordenom trećeg stepena.
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa