22. april 2021.22. apr 2021.
Dan planete Zemlje u Vladimircima: Čuvamo prirodu za nove generacije

Dan planete Zemlje u Vladimircima: Čuvamo prirodu za nove generacije

Povodom obeležavanja Dana planete Zemlje, park vladimiračke osnovne škole obogaćen je novim sadnicama „drveća koje daje energiju“. U akciji podržanoj od opštinske uprave učestvovali su članovi Udruženja „Eko volonteri“ i zaposleni i učenici OŠ „Žika Popović“. Pored ulepšavanja školskog dvorišta, osnovna svrha događaja je negovanje okruženja za nove generacije.

Aktivni i u doba Korone
Eko volonteri u Vladimircima je osmislilo niz aktivnosti uprkos epidemiji Korone, izjavila je ispred Udruženja Bratislava Velisavljević i dodala da je slična akcija planirana i za 26.april u školskom dvorištu izdvojenog odeljenja u Belotiću.

Bratislava Velisavljević

-Svedoci smo svakodnevnog masovnog uništenja prirode, i baš zbog toga je od izuzetnog značaja da iskoristimo svaki trenutak da podignemo svest naših sugrađana o važnosti očuvanja okoline. Naš izbor su plemenita stabala koja daju energiju, poput bora i breze, i drveće koje uzima i prerađuje lošu energiju kao što je topola- objasnila je Velisavljevićeva, i pozvala sve sugrađane koji to još nisu učinili da se vakcinišu, jer kako navodi, vakcina je najveće dostignuće medicine u istoriji i samo tako možemo pobediti epidemiju koja svakodnevno odnosi brojne ljudske živote.

Mladi budućim mladima
OŠ „Žika Popović“ broji preko 500 učenika. Po rečima direktora Stanka Gligorića, broj učenika se svake godine smanjuje. Stanovnika u selima je sve manje, ali se on nada da će se to stanje promeniti. Kako bi do promene došlo, ali i kako bi smo imali šta da ostavimo mladim naraštajima, neophodno je povećati stepen društvene odgovornosti kod svih, a pre svega kod generacija koje dolaze.

Stanko Gligorić

-Aktivna smo podrška svim udruženjima koja nam se obrate. Posebno smo ponosni na nedavnu akciju koju smo imali u saradnju sa NURDOR-om u kojoj je učestvovala cela škola. Danas obeležavamo Dan planete Zemlje na način koji koristi i današnjim, a koristiće i nekim budućim mladima koji će uživati u čistijem i lepšem okruženju- kazao je direktor Gligorić, a na važnost ovakvih događaja za decu osnovnoškolskog uzrasta osvrnuo se i njegov pomoćnik Marko Mihailović:

Marko Mihailović

-Ovo je pravo vreme da im ulijemo znanje o važnosti očuvanja prirodnog okruženja.Zbog toga su nam ovakve akcije od izuzetnog značaja. U samoj akciji, pored učenika učešće su uzeli i radnici, bivši zapsoleni, ali i predstavnici lokalne samouprave. Smatram da ćemo ovakvim i sličnim događajima, svest o ekologiji deci podići na jedan viši nivo, jer od ovog uzrasta se počinje sa usvajanjem vrednosti i adekvatnim obrazovanjem.

Priroda kao potencijal
Kao što je već nekoliko puta napomenuto, današnja akcija u školi „Žika Popović“ imala je veliku podršku vladimiračke lokalne samouprave. Jedna od smernica razvoja opštine je i razvoj ekološkog i seoskog turizma. Da bi se taj cilj ostvario neophodno je očuvati ono što već postoji, ali i ulagati u dalji razvoj.

Dragan Zarić

-Opštinu Vladimirci definišu predeli neverovatne prirodne lepote. U tom smislu imamo odlične potencijale za razvoj turizma. Sa druge strane,svedoci smo velikih zagađenja i prljanja prirode od strane različitih subjekata. Naš cilj je da to svedemo na minimalnu meru i sačuvamo ono što imamo. Prvi korak ka unapređenju je i pošumljavanje ogolelih i nepristupačnih terena na teritoriji opštine, ali i ovakve akcije postavljanja novih drvoreda na teritoriji same varošice- istakao je Dragan Zarić, rukovodilac odeljenja za poljoprivredu, turizam i društvene delatnosti opštine Vladimirci.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa