Info

8. april 2018.8. apr 2018.
Danas je Svetski dan Roma

Danas je Svetski dan Roma

Svetski dan Roma obeležava se danas da bi se proslavila romska kultura i ukazalo na probleme s kojima se Romi suočavaju.
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je povodom Međunarodnog dana Roma da je Vlada Srbije posvećena unapredjenju položaja romske manjine u zemlji.
"Svetski dan Roma podseća nas na važnost stvaranja jednakih uslova za obrazovanje, zapošljavanje i kvalitet života svih pripadnika romske manjine u Srbiji", navodi se u čestitki premijerke.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran ĐorĐević takođe je čestitao Svetski dan Roma, navodeći da je Ministarstvo na čijem je čelu "mnogo toga" uradilo kada je u pitanju poboljšanje uslova života Roma u Srbiji.
Đorđević je rekao da će resorno ministarstvo nastaviti da radi na osnaživanju položaja Roma i Romkinja, prvenstveno kroz realizaciju programa "Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma" u okviru koga je implementacioni partner Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).
Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić naveo je da su Romi najbrojnija manjinska zajednica u Evropi, ali da su i dalje u najvećoj meri diskriminisana i marginalizovana društvena grupa.
Međunarodni dan Roma službeno je proglašen 1990. u Poljskoj.
Beta

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa