3. maj 2021.3. maj 2021.
Image by Gino Crescoli from Pixabay

Image by Gino Crescoli from Pixabay

Svetski dan slobode medija

U svetu se danas obeležava Svetski dan slobode medija. Trećeg dana maja, po odluci Generalne skupštine Ujedinjenih nacija obeležava se dan koji treba da usmeri pažnja na značaj slobodnih medija i podigne svest vladajućih o značaju obezbeđivanja i zaštite slobodnih medija.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima garantuje slobodu medijskog izražavanja. Odluka o današnjem Danu usvojena je 1993. godine. Istovremeno 3. maj je i godišnjica Vindhuške deklaracije iz 1991. godinegde je grupa afričkih novinara usvojila principe slobodne štampe 1991. godine.

UNESKO obeležava Svetski dan slobode medija održavanjem UNESKO/Giljermo Kano nagrada za slobodu medija za zaslužne pojedince, organizacije ili institucije koji su dali izuzetan doprinos odbrani i/ili promociji slobode medija bilo gde u svetu. Dodeljuje se od 1997. godine, na predlog nezavisnog žirija od 14 novinara. Kandidature se dostavljaju od strane regionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija koji rade za slobodu medija, kao i zemalja članica UNESKO-a, navedeno je na Vikipediji.

Nagrada je nazvana u čast Giljermo Kano Isaza, kolumbijskog novinara koji je ubijen ispred kancelarije njegovog lista El Espektador u Bogoti, 17. decembra 1986. godine posle Kanovih članaka koji su smetali kolumbijsim narko-kartelima.

Svetski dan slobode medija, novinari u Srbiji dočekuju u nepovoljnim uslovima za profesionalno bavljenje svojim poslom, izloženi pritiscima usmerenim na njihovu nezavisnost ali i fizičkim napadima.

Reporteri bez granica istakli su u nedavno objavljenom godišnjem izveštaju da je novinarstvo, "glavna vakcina" protiv dezinformacija, potpuno ili delimično blokirano u 73 odsto, odnosno u 130 od 180 zemalja sveta, a Srbija se nalazi na 93. mestu kao i prošle godine.

Ta organizacija ocenila je da je "Srbija zemlja sa slabim institucijama u kojoj lažne vesti šire senzacionalistički mediji koje podržava vlada i u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i prodržavnih medija".

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić i nemačka ministarka pravde Kristina Lambreht izrazile su, u zajedničkom saopšenju, "zabrinutost zbog napada na novinare i ograničenja slobode štampe u mnogim delovima Evrope ističući da je sloboda medija od ključne važnosti u kriznim vremenima".

"U demokratiji, novinari igraju vitalnu ulogu u otkrivanju istine i pozivanju vlasti na odgovornost. Njihov posao je da osiguraju da građani blagovremeno dobijaju tačne i pouzdane informacije, koje su još važnije u kontekstu pandemije kovid-19", dodaje se u saopštenju i ističe da je promovisanje slobode izražavanja ključni cilj SE.

Udruženje novinara Srbije (UNS) u proglasu je navelo da su novinari i medijski radnici, uprkos hrabrosti u izveštavanju tokom pandemije i izuzetnom značaju u borbi protiv virusa korona, bili prvi na udaru pritisaka vlasti i nezadovoljstva građana.

"Trpeli su brojne fizičke napade, uništavanje opreme, uvrede i pretnje na društvenim mrežama i druge pokušaje diskreditacije", naveo je UNS povodom Svetskog dana slobode medija.

Kako je udruženje istaklo, "vlast i vlasnici medija nedozvoljenim pritiscima su pokušavali da slabe nezavisnost medija, a ekonomski pritisak nastavio se i daljim sunovratom projektnog sufinansiranja, kroz koji se, suprotno propisima, novac građana ponovo deli konstantnim kršiocima Kodeksa novinara Srbije".
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa