5. maj 2021.5. maj 2021.
Danas je Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama

Danas je Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije obeležava Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama – 5. maj, pod sloganom „Sekunde spasavaju živote, operite svoje ruke”.

Budući da se ovaj dan obeležava pod posebnim okolnostima borbe sa epidemijom COVID-19, posebna pažnja usmerena je na centralnu ulogu koju imaju zdravstveni radnici u obezbeđivanju kvalitetne zdravstvene zaštite, čiste nege i higijene ruku u zdravstvenim ustanovama. Ministarstvo zdravlja Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama obeležava aktivnostima koje se u okviru Kampanje za higijenu ruku kontinuirano sprovode tokom cele godine. U periodu od 5. maja 2020. godine do danas edukovano je više od 1500 zdravstvenih radnika kroz akreditovane onlajn kurseve posvećene higijeni ruku.

Ministarstvo zdravlja je, u jeku pandemije, obezbedilo dovoljne količine kvalitetnih univerzalnih dozatora za sredstva za higijenu ruku na bazi alkohola u ukupnoj količini 2817 komada, za sve bolnice u Republici Srbiji, čime je postignut standard visokorazvijenih zemalja da pored svakog kreveta u jedinici intenzivne nege bude postavljen dozator. Dodatno je obezbeđeno i preko 14 tona dezinfekcionog sredstva za higijenu ruku na bazi alkohola, koji je efikasan i protiv Korona virusa, a namenjen profesionalnoj upotrebi u zdravstvenim ustanovama.

Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama deo je Globalne kampanje higijene ruku SZO „Sačuvajte živote – operite svoje ruke” koji se obeležava na inicijativu Alijanse za bezbednost pacijenata Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u 182 zemlje sveta i u oko 22.000 zdravstvenih ustanova. Prevencija i kontrola infekcija, uključujući higijenu ruku, jedan je od najvažnijih elemenata inicijative SZO „Zdravlje za sve”, jer je to praktičan i na dokazima zasnovan pristup sa pozitivnim uticajem na kvalitet nege i bezbednost pacijenata na svim nivoima zdravstvenog sistema.

Kampanju za higijenu ruku sprovodi Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u okviru „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije” u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje i Republičkom stručnom komisijom za nadzor nad bolničkim infekcijama, Udruženjem medicinskih sestara/tehničara i babica Srbije, Udruženjem medicinskih sestara- tehničara Univerzitetskog kliničkog centra Srbije „Sestrinstvo”, Savezom udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa