6. maj 2021.6. maj 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Cilj je povećanje energetske efikasnosti i veća zaštita prirode

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić u društvu zamenika Blaže Kneževića, posetili su danas Javno komunalno preduzeće "Toplana" Šabac. Primio ih je i pokazao pogone, direktor "Toplane" Slobodan Jerotić.

Gradonačelnik Pajić je u svojoj izjavi za medije prvo konstatovao da je ovogodišnja grejna sezona završena veoma uspešno, 29. aprila ove godine sa jednom trećinom havarija manje nego prošlih godina.
- Distribucija energije se odvijala u kontinuitetu, bez većih problema. Ovom prilikom bih promovisao program zamene dotrajale stolarije. Donet je Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije. Svi će moći da se prijave za subvencije, i porodične kuće i stambene zajednice, kao i oni koji za grejanje koriste individualna ložišta i žele da pređu na efikasnije kotlove, na gas i bio masu. Grad će subvencionisati deo troškova, a osnovni cilj je ušteda energije, bolja energetska efikasnost i zaštita životne sredine, rekao je između ostalog Pajić, ističući da oni podržavaju Ministarstvo rudarstva i energenike koje ima iste ciljeve.

Foto: Glas Podrinja

Ova podrška biće usmerena na sve građane, bez obzira gde žive. Do sada nisu postojale podsticajne mere za ljude koji žive na selu. Planirano je da 25 odsto finansira Ministarstvo, 25 lokalna samouprava, a 50 odsto građani. Cilj je da se zameni stolarija po povoljnim uslovima koje država nudi. To su podsticajne mere za energetsku efikasnost.

Direktor "Toplane" Slobodan Jerotić, naglasio je da se oni već pripremaju za narednu grejnu sezonu, a pored pomenutih ciljeva vezanih za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine, radiće više na zameni fosilnih goriva, obnovljivim i zdravim izvorima energije.
- Toplana će sprovoditi projekat termoizolacije zgrada. Predviđen je paket mera energetske efikasnosti, koji obuhvata termoizolaciju zgrade i ugradnju termostatskih radijatorskih ventila i delitelja troškova, naglasio je on.

Ukupna vrednost projekta je 2,5 miliona evra, a finansira se sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj. Građani sklapaju Ugovor o pristuoanju projektu, a troškove investicije otplaćuju u jednakim mesečnim ratama i to najviše 144 rate (12 godina), prema želji.
Lj.Đ.
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa