Info

12. maj 2021.12. maj 2021.
Foto: Kabinet načelnika MUO

Foto: Kabinet načelnika MUO

Čestitka načelnika MUO povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara

Povodom 12. maja Međunarodnog dana medicinskih sestara Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga,uputio je čestitku u kojoj se kaže:

Poštovane medicinske sestre i tehničari,

Svake godine obeležavamo 12. maj u znak sećanja na datum rođenja Florens Najtingejl, britanske bolničarke i humanitarne radnice rođene 1820. godine u italijanskom gradu Firenci. Celog života se borila za unapređenje svoje profesije i prava žena, a nakon školovanja sa grupom od 38 medicinskih sestara u Krimskom ratu, odlazi na front, gde se brinula o ranjenicima. Zbog svog rada smatra se začetnicom modernog sestrinstva. Prva generacija medicinskih sestara u našoj zemlji završila je školovanje u Beogradu, daleke 1924. godine.

Kabinet načelnika MUO


Nastavljajući viziju i vrednosti koje je Florens Najtingel započela medicinske sestre brinu o zdravlju i životu svih naših građana. Zbog epidemije koja traje više od godinu dana svoj praznik medicinske sestre obeležavaju u skafanderima i rukavicama, vodeći tešku i neprekidnu borbu za život svakog našeg građanina,rizikujući često i svoj život. Pandemija Kovid-19 uslovila je danonoćni rad ovih heroina i pružila priliku da pored znanja i iskustva koje imaju primenjuju nove oblike nege obolelih lica.Njihov doprinos u zaštiti zdravlja oduvek je bio nemerljiv. One su te koje u najtežim trenucima ohrabruju pacijente i daju im podršku da će se bolest savladati. Slogan ovogodišnjeg obeležavanja ovog datuma je "Medicinske sestre: Glas koji vodi-vizija buduće zdravstvene zaštite".

Upućujemo izraze zahvalnosti i divljenja za svu hrabrost,znanje i trud koji medicinske sestre i tehničari pokazuju u ovim teškim vremenima.

Kabinet načelnika
Vladana Krasavca
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa