12. maj 2021.12. maj 2021.
NALED: Vrednost donacija u Srbiji manji od jedan odsto ukupnih prihoda kompanija

NALED: Vrednost donacija u Srbiji manji od jedan odsto ukupnih prihoda kompanija

U Srbiji je tokom 2020. godine u dobrotvornim akcijama donirano je 65 miliona evra, dvostruko više nego godinu pre, ali vrednost donacija je i dalje niska i čini manje od jedan odsto ukupnih prihoda kompanija, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Na skupu povodom završetka projekta "Alternativno finansiranje i donacije za lokalne zajednice u Srbiji" rečeno je da bi neka od rešenja za podsticanje većih ulaganja privrede i građana u lokalni razvoj mogla da budu smanjenje troškova doniranja za privredu, razvoj onlajn platformi za grupno finansiranje (cronjdfunding) i osnaživanje kapaciteta lokalnih samouprava da u saradnji sa lokalnim udruženjima mapiraju potrebe, primaju i realizuju novčane i nenovčane donacije.

Direktorka Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) u Srbiji Daniela Funke istakla je da je "cronjdfunding" relativno nov za lokalne zajednice ali ne i za Srbiju, jer je kroz nemačko-srpsku inicijativu za održivi rast i zapošljavanje u protekle četiri godine podržavan kao instrument alternativnog finansiranja.

"Drago nam je što zajedno sa našim partnerima možemo da podelimo iskustva koja smo stekli i prenesemo ih na lokalni nivo. Uspeh NALED-ove platforme za donacije pokrenute tokom vanrednog stanja pokazao je da grupno finansiranje ima budućnost kada je reč o finansiranju inicijativa lokalnih samouprava", rekla je Funke.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović podsetila je da je podrška donatora na početku pandemije bila usmerena prvenstveno na nacionalni nivo, pa je trebalo pronaći efikasan mehanizam za mapiranje potreba najugroženijih lokalnih samouprava.

"Preko naše onlajn platforme, zajedno sa našim članovima i partnerima, obezbedili smo podršku u vrednosti od 250.000 evra za 41 lokalnu samoupravu. Između ostalog, isporučeno je 52 tone hrane za 11.000 domaćinstava, i sve to u roku od mesec i nešto dana", kazala je Jovanović.

Prema njenim rečima pokazalo se da bi kompanije bile spremne i mnogo više da doniraju, pogotovo u hrani i drugoj robi, ali da ih u tome sprečavaju visoki troškovi PDV-a koji se plaća na donacije, kao i da takav poreski tretman praktično stimuliše privredu da uništava viškove hrane, umesto da je donira onima kojima je potrebna.

Kada je reč o poreskim podsticajima, na konferenciji je predloženo da se vrednost donacija datih lokalnim samoupravama uvek priznaje kao rashod, ukoliko je obezbeđeno namensko trošenje sredstava za opšte korisni cilj.



Izvor Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa