15. maj 2021.15. maj 2021.
Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

U Bijeljini obeleženo 29 godina od napada na kolonu nekadašnje JNA u Tuzli

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković danas je, povodom 29 godina od napada na kolonu nekadašnje JNA prilikom povlačenja iz Tuzle, položio venac kod spomen-kosturnice na groblju Pučile u Bijeljini.

Cveće je položio i predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić i odao poštu za 54 pripadnika JNA koji su stradali prilikom napada na kolonu JNA.

Cveće su položili i pripadnici JNA, koji su preživeli napad, delegacije grada Bijeljina, sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem na čelu, gradske Boračke organizacije, kao i predstavnici Trećeg pešadijskog (RS) puka.

Predstavnici brojnih gradski odbora političkih partija prisustvovali su pomenu na Pučilama i odali poštu nastradalim pripadnicima nekadašnje JNA.

Pripadnici tadašnjeg MUP-a, Teritorijalne odbrane Tuzla i paravojnih formacija "Zelene beretke" napali su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti kasarnu "Husinska buna".

Tada su ubijena 54 vojnika, a 44 su ranjena.

Apelacioni sud u Beogradu u martu 2016. godine pravosnažno je oslobodio pripadnika policije BiH Iliju Jurišića optužbi za ratni zločin, jer nije bilo dokaza da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine.

Tom odlukom preinačena je prvostepena presuda Odelenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je Jurišić prvobitno bio osudjen na 12 godina zatvora.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa