23. maj 2021.23. maj 2021.
Foto: Biblioteka šabačka

Foto: Biblioteka šabačka

Izložba Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji

U ponedeljak, 24. maja 2021. godine, u 13 časova u Galeriji Biblioteke šabačke biće svečano otvorena izložba Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji, autora Nikolasa Nika Ilića, pukovnika srpskog porekla i vojnog atašea pri ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Republici Srbiji.

Izložba je nastala 2020. godine povodom 75 godina od završetka Drugog svetskog rata koju su organizovali Medija centar Odbrana i britanska ambasada u saradnji sa Institutom za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane i Upravom za tradiciju, standard i veterane Ministarstva odbrane.

Izložbu Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji čine 140 fotografija iz zbirki Imperijalnog ratnog muzeja i Državnog arhiva u Londonu, Vojnog muzeja u Beogradu i privatnih kolekcija, od kojih se oko 90 prvi put predstavljaju. Osim fotografija na izložbi se mogu videti i dokumenta koje je autor godinama prikupljao. Sva ta građa predstavlja bogato svedočanstvo o vremenu u kome je britanska vojska bila jedna od saveznica Jugoslavije u borbi protiv fašizma.

Nakon Beograda, Užica, Niša, Kruševca, Kragujevca i Sremske Mitrovice izložba Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji gostovaće u Šapcu i svi zainteresovani će moći da je pogledaju u Biblioteci šabačkoj u narednih mesec dana. Izložba će biti otvorena u najužem krugu poštovalaca, a sve u cilju zaštite zdravlja i odgovornog ponašanja. Direktan prenos otvaranja izložbe će moći da se prati preko Fejsbuk stranice Biblioteke šabačke.
Biblioteka šabačka

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa