27. maj 2021.27. maj 2021.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Otvorena izložba Društva prijatelja Hilandara u Narodnom muzeju u Šapcu

U Narodnom muzeju u Šapcu danas je otvorena izložba Društva prijatelja Hilandara (DPH) pod nazivom Putevima vere u Boga i srpstvo. Postavka, koja je upriličena povodom dve decenije postojanja ovog udruženja broji oko 150 fotografija sa hodočasnih putovanja.

- Prezentovali smo ne samo našu aktivnost, nego kulturnu baštinu kojom Srbija raspolaže, bogatstvo svetosavlja i pravoslavlja. Ova izložba poručuje da naša prošlost ne sme biti zaboravljena, zato što je ona i naša sadašnjost i budućnost. Srpski pravoslavni manastiri i kulturna baština predstavljaju naš identitet, rekao je prof. Veroljub Ilić, predsednik DPH.
Glas Podrinja

U naredne dve nedelje, naši sugrađani i svi posetioci ove izložbe imaće priliku da pogledaju fotoretrospektivu aktivnosti ovog udruženja.
- Način na koji je izložba postavljena, kao i materijal koji je izabran, govori o nekim od dodirnih tačaka koje postoje između ovakvih udruženja i Narodnog muzeja u Šapcu. Mi se bavimo pokretnim kulturnim dobrima, a ono o čemu govori ova izložba kao i svi članovi udruženja, jeste da se na specifičan način vodi računa o očuvanju sećanja i sticanja novih saznanja, ne samo o nepokretnim kulturnim dobrima i ne samo u našoj zemlji i zemljama okruženja, nego o svemu onome što je značajno za istoriju i kulturu srpskog naroda. Na tragu negovanja tih gotovo identičnih vrednosti nalazimo dobar razlog da Galerija Narodnog muzeja u Šapcu bude ispunjena fotografijama ovog udruženja, istakla je Tatjana Marković, muzejski savetnik.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa