28. maj 2021.28. maj 2021.
foto: Agencija Beta

foto: Agencija Beta

Protest stočara u Bogatiću u nedelju

Predsednik Udruženja krmačara u Srbiji Mirko Đukić najavio je danas protest odgajivača krmača i proizvođača svih vrsta stoke za 30. maj u Bogatiću, zbog niskih otkupnih cena mesa i velikih gubitaka u proizvodnji.

On je za Betu rekao da uzgajivači krmača radi proizvodnje prasadi imaju ogromne gubitke jer se kilogram prasetine prodaje po ceni od 220 do 260 dinara, a "realno bi bilo da cena bude od 300 do 330 dinara".

"Imam 100 krmača i proizvodim prasad za tov, ali pošto su cene tovljenika takođe niske, poljoprivrednici ne kupuju prasad za tov", rekao je Đukić.

Dodao je da su stočari nezadovoljni i zbog činjenice da im Ministarstvo poljoprivrede nije ispunilo zahteve od pre nekoliko meseci, a glavni je bio da se smanji uvoz smrznutog mesa.

"Smrznuto uvozno meso je zatrpalo domaće tržište i tražili smo da se uvedu prelevmani kako bi se zaštitili domaći proizvođači", rekao je Đukić.

Drugi zahtev je, kako je rekao, bio da se obeleži meso kako bi potrošači znali koje je domaće, a koje uvozno koje potiče od stoke koja se hrani i modifikovanom sojom.

Predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača sa sedištem u Sremskoj Mitrovci Zlatan Đurić rekao je da u obaranju cene učestvuje i država, odnosno Republičke robne rezerve koje će tržištu ponuditi 15.000 tovljenika, a da je već u ponudi višak od oko 90.000 komada.

"Umesto da ponište zaključak Vlade kojim se preuzima 15.000 tovljenika od skladištara Robnih rezervi, već desetak dana Robne rezerve šalju naloge za isporuku tovnih svinja svojim skladištarima, na već postojeći višak na tržištu od 90.000 tovljenika, pa klaničari ne moraju da ih kupuju na tržištu", rekao je Đurić.

Dodao je da je "tražnja svinja nikakva i da je pitanje života i smrti jer se prazna tovilišta ne pune za novi tov i predstavljaju spomenik srpskoj poljoprivredi".

Đurić je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić stopirao usvajanje zakona o uređenju tržišta jer Nacrt koji je u februaru bio na javnoj raspravi predviđa, u slučaju poremećaja na tržištu, javnu intervenciju, odnosno otkup viškova po referentnoj ceni koju utvrđuje nadležno Ministarstvo.

Predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve Zoran Erić rekao je da se tovljenici prodaju po 120 i 130 dinara po kilogramu žive vage i da je poskupljenje žitarica i ostale stočne hrane povećalo gubitke u proizvodnji.

"Proizvođači na svakom tovljeniku od oko 100 kilograma izgube po 4.000-5.000 dinara", rekao je Erić.
Agencija Beta

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa