30. maj 2021.30. maj 2021.
Protest stočara u centru Bogatića

Protest stočara u centru Bogatića

Danas su u centru Bogatića protestvovali stočari Mačve i Srema, protiv niske otkupne cene prasadi, tovljenika i svih drugih vrsta stoke.
Prisutnima se obratio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, koji je pokušao da odgovori na više pitanja organizatora ovog skupa, predsednika Udruženja krmačara u Srbiji Mirka Đukića, koja su se odnosila na nisku cenu svinjskog mesa, uvoz, cene stočne hrane...
Prvi zahtev nezadovoljnika odnosio se na uvođenje prelemana od 22 dinara na uvoz svinjskog mesa, tovljenika koji su hranjeni genetski modifikovanom sojom. Drugi na obeležavanje mesa iz uvoza i domaćeg u prodavnicama, kako bi se jasno utvrdilo poreklo. Treći, na donošenje Zakona o regulisanju tržišta, na osnovu kog bi Ministarstvo poljoprivrede moglo da reaguje, kad cena mesa padne ispod tržišne. Četvrti zahtev okupljenih stočara odnosio se na formiranje Uprave za stočarstvo u koju bi ušli ljudi iz struke, kojima su ovakvi i slični problemi najpoznatiji.
Peti predlog za hitno rešavanje problema niske otkupne cene svinjskog mesa i svega s tim povezanog odnosio se na najhitnija rešenja ( najviše 10 dana ) kako bi se "spaslo što se spasti može".
Ministar Nedimović je obećao svaku pomoć, najkasnije u četvrtak, kada se održava sednica Vlade Srbije.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa