31. maj 2021.31. maj 2021.
foto: Beta

foto: Beta

Proizvođači svinja u Srbiji sutra kod ministra Nedimovića

Predsednik Udruženja krmačara u Srbiji Mirko Đukić rekao je danas da će uzgajivači svinja sutra dobiti odgovor od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića šta može da se ispuni od njihovih zahteva za opstanak svinjarstva.

On je za Betu rekao da je u jučerašnjem razgovoru, nakon protesta uzgajivača svinja u Bogatiću, Nedimović rekao da od nekoliko zahteva jedan sigurno neće moći da bude ispunjen, a to je da neće moći da dobiju traženu subvenciju od po 3.000 dinara po grlu.

"Nedimović je rekao da traženu finansijsku podršku od 3.000 dinara, osam meseci unazad, zbog pada cena svinjskog mesa ne možemo da dobijemo jer država nema para u budžetu", rekao je Đukić.

Dodao je da će ostali zahtevi biti razmotreni i da će Nedimović sutra dati precizan odgovor o tome koji mogu da se ispune.

Proizvođači svinja su tražili da se uvedu prelevmani, odnosno posebne dažbine na uvoz svinjskog mesa i da se u maloprodajnoj mreži obeleži uvozno i domaće meso.

"Tražili smo da u marketima ponuda domaćeg i uvoznog svinjskog mesa bude u odnosu 60 prema 40 odsto i da se kontroliše da li trgovci poštuju taj odnos", rekao je Đukić.

On je rekao da je medju zahtevima i osnivanje Uprave za stočarstvo koja bi pratila cene žitarica i cene žive vage svinja i ako dođe do značajnijeg dispariteta izmedju tih cena Uprava bi utvrđivala minimalnu cenu svinja po kilogramu žive vage ispod koje otkupljivači ne bi smeli da plaćaju otkupljene svinje.

Đurić je rekao da je resorni ministar rekao da bi taj zahtev trebalo da se ispuni posle donošenja zakona koji bi uređivao tržište dvadesetak poljoprivrednih proizvoda.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa