8. jun 2021.8. jun 2021.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Mačvanski toplovod prvi u Srbiji

Danas je u radnoj poseti opštini Bogatić bila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović. Dočekali su je u ime domaćina predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović, načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac i predsednik opštine Vladimirci Goran Zarić sa saradnicima. Gosti su bili i predstavnici Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu na čelu sa prof. dr Mihailom Milanićem.

Glas Podrinja


Prvo su razgledali postrojenja energane u Bairu (ulica 7. avgusta u Bogatiću) odakle se, samo dva kilometra dalje na toplu vodu (geotermalna energija) greje više javnih objekata u centru ove varošice, a pritom gubitak temperature od 75 stepeni na izvorištu do korisnika je samo dva stepena. Protok tople vode na izvorištu je 25 litara u sekundi i ima dosta prostora za buduće korišćenje ove obnovljive geotermalne energije o čemu je i najviše razgovarano na sastanku upriličenom u zgradi opštine Bogatić, posle čega je organizovana konferencija za medije.

Glas Podrinja


Ministarka Mihajlović nije krila svoje oduševljenje onim što je videla, naglašavajući da je toplovod u Bogatiću, koji kao energiju za grejanje koristi vrelu vodu, prvi ovakve vrste u Srbiji. To je ujedno i najbolji,praktičan primer korišćenja obnovljivog izvora energije koji osim finansijskih efekata (znatne uštede) ima i veliki značaj za očuvanje zdrave prirode, odnosno životne sredine.

Glas Podrinja


- Osnovni cilj ovog našeg sastanka je da nastavimo dalje u korišćenju obnovljivih izvora energije, ne samo u Bogatiću nego Vladimircima i šire u Srbiji, za šta je svoju zainteresovanost izrazilo čak 48 opština u Srbiji. Za Bogatić je u planu druga faza korišćenja ove jeftine i zdrave energije, za šta smo iznašli finansijsku podršku Ministarstva, bez koje se planirano ne bi moglo realizovati. U drugoj fazi sledi grejanje na toplu vodu novih javnih objekata u centru varošice, a neće izostati ni treća faza za grejanje porodičnih kuća, naglasila je ministarka ocenjujući kao vrlo značajnim usvajanje novih zakonskih rešenja u Skupštini Srbije, među kojima je najznačajniji Zakon o obnovljivim izvorima energije.

Glas Podrinja


Govorila je i o značaju korišćenja drugih vrsta obnovljive energije, koje je već započeto i podršci Ministarstva koja neće izostati.

Na početku konferencije za štampu upriličene u zgradi opštine Bogatić, pozdravili su je i izrazili zahvalnost zbog posete, predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović, načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac i predsednik opštine Vladimirci Goran Zarić.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa