Info

11. jun 2021.11. jun 2021.
Foto: pixabay

Foto: pixabay

Radović: Otkupljivači za kilogram maline nude do 320 dinara, za organsku do 360

Otkupljivači malina u Srbiji desetak dana pre početka berbe nude proizvođačima cenu od 280 do 320 dinara za kilogram, a za organsku malinu od 340 do 360 dinara.

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović rekao je za Betu da je cena porasla u odnosu na prošlu godinu kada je bila oko 220 dinara, ali da ona nije "sjajna" jer je sve poskupelo, od agrotehničkih mera do preparata za zaštitu.

Malina je 2007. i 2008. godine imala najbolju cenu i koštala od 2,4 do 2,7 evra po kilogramu što je približno sada ponudjenim cenama, ali je to, kako je rekao, samo nominalno izjednačenje, a realno je sve poskupelo nekoliko desetina odsto pa i sadašnja ponudjena cena ne vredi isto kao pre 13-14 godina.

"Cena je porasla zbog smanjene ponude kod najvećih proizvođača Čilea i Poljske, a u Srbiji zbog štete od nevremena i zapušetnih malinjaka. Procena u ovom trenutku je da će u Srbiji ove godine rod biti prepolovljen u odnosu na prosečan od oko 82.000 tona", rekao je Radović.

Istakao je da su prognoze o rodu preliminarne jer je nevreme sa gradom danas zahvatilo Lučane, Čačak, Guču, Požegu i tek će se videti kolika je šteta.

On je rekao da su malinjake ove godine oštetili sneg, mraz i sada grad i da je ivanjički kraj pre nekoliko dana "spaslo to što je Ministarstvo poljoprivrede dupliralo broj raketa".

"Da pre nekoliko dana za 15 minuta nije isaljeno 38 protivgradnih raketa u ivanjičkom kraju ne bi ostalo, verovatno, ništa", rekao je Radović.

Dodao je da je, uprkos subvencijama, mali broj proizvođača osigurao malinjake jer su izgubili poverenje u osiguravajuće kuće koje ne procenjuju objektivno nastalu štetu.
Beta

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa