14. jun 2021.14. jun 2021.
Foto: Kabinet načelnika MUO

Foto: Kabinet načelnika MUO

Sedmični izveštaj načenika MUO

U skladu sa Odlukom Kriznog štaba, donete su Izmene Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19 i Izmene Naredbe ministra zdravlja o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti Kovid 19, od 31. maja 2021. godine, koje se i nadalje primenjuju. Utvrđene su nove epidemiološke mere i to da: ugostiteljski objekti mogu raditi svakog radnog dana od 06:00 do 24:00 časa; stalni ili pokretni kiosci i trafike mogu raditi bez ograničenja radnog vremena (trgovina na malo,pretežno duvan i novine); bioskopi mogu raditi tako što će poslednja projekcija započeti ne posle 23:00 časa, do kada mogu raditi i blagajne za prodaju karata za te projekcije.

S tim u vezi naloženo je da načelnik Upravnog okruga u saradnji sa rukovodiocem sanitarne inspekcije i rukovodiocem komunalne inspekcije odnosno milicije uskladi planove rada, kako bi se ljudski resursi ovih službi racionalno koristili.

Pojačan koordinisani nadzor usmeren je ka objektima i delatnostima koje su prepoznate kao epidemiološki rizici i to: okupljanja na sportskim, kulturnim događajima, proslavama, svadbama, privatnim, profesionalnim, stručnim, poslovnim i edukativnim skupovima; ugostiteljski objekti; tržni centri i trgovinski lanci. Postupa se i po prijavama i predstavkama građana.
S obzirom na vrstu okupljanja i očekivane rizike po bezbednost inspektora odnosno komunalnih milicionara, potrebna je kontinuirana podrška i saradnja sa pripadnicima MUP-a.

I dalje se apeluje na sve naše građane da se pridržavaju propisanih mera, a inspekcijske kontrole su nastavljene na području Republike Srbije i Mačvanskog upravnog okruga.

Prema podacima dobijenim od Zavoda za javno zdravlje Šabac, na području Mačvanskog upravnog okruga u periodu od 07.juna do 12.juna, od 744 testirana lica,pozitivnih je 47, sa 45 kontakata.

Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je u svakodnevnoj komunikaciji sa rukovodstvom gradova i opština sa područja Upravnog okruga, a u kontrole su,na osnovu dopisa Radne grupe za suzbijanje širenja virusa Kovid 19, od 31.maja 2021.godine,uključeni raspoloživi ljudski i materijalni resursi.

Izveštaji o broju kontrolisanih subjekata, nepravilnostima koje se tokom kontrola uoče, broju inspektora koji je učestvovao u nadzoru i izrečenim merama se svakodnevno dostavljaju Mačvanskom upravnom okrugu. Inspektori su tokom nadzora odgovorno postupali.

Svaki inspektor u svom inspekcijskom nadzoru dužan je da se nadziranom subjektu legitimiše, čak i pre nego što nadzirani subjekt zatraži /osim u slučajevima prikrivene kupovine /.Ukoliko lica koja se predstavljaju kao inspektori odmah ne pokažu svoju legitimaciju, smatra se da to lice nije u službenom nadzoru. Ako lica koja jesu inspektori, a ne žele da se predstave,ovakvo ponašanje predstavlja i obeležje krivičnog dela.

Od petka 11. juna do ponedeljka 14. juna kontrolisano je 798 objekata, a u nadzoru je učestvovalo 64 inspektora.Tokom nadzora protivepidemijskih mera inspektori nisu utvrdili nepravilnosti.

Od 19. marta počeo je sa radom CENTAR ZA KOVID 19 MERE. Prečišćen tekst nove Naredbe o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti Kovid-19 može se pročitati na sajtu Centra za Kovid mere.
Centar se nalazi na internet adresi inspektor.gov.rs
Svi zainteresovani mogu postaviti i pitanje za svaku nedoumicu, a sva pitanja i odgovori biće objavljeni.

U borbi protiv epidemije pored poštovanja epidemijskih mera, presudnu ulogu igra proces vakcinacije građana, koji se sprovodi u pojačanom intenzitetu. U svim lokalnim samoupravama Mačvanskog upravnog okruga organizuju se vakcinalni punktovi na kojima se građani vakcinišu bez prethodnog prijavljivanja i u mestu stanovanja. Odziv građana je sve veći, što ohrabruje,tako da je broj vakcinisanih lica u neprekidnom porastu.

Vakcinaciju kao najefikasniju meru u borbi sa virusom Kovid 19 promovišu i mediji u svojim emisijama i svakodnevnim saopštenjima.

Apeluje se na sve građane da i nadalje poštuju naložene epidemijske mere i da se vakcinišu, jer je država Srbija obezbedila dovoljan broj vakcina i mogućnost izbora vakcine. Jedino masovnom vakcinacijom možemo zaštititi naše stanovništvo od virusa Kovid19.

Kabinet načelnika
Vladana Krasavca

Kabinet načelnika MUO Vladana Krasavca

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa