18. jun 2021.18. jun 2021.
U ponedeljak "Portret jedne dame u mladosti" u Biblioteci šabačkoj

U ponedeljak "Portret jedne dame u mladosti" u Biblioteci šabačkoj

U ponedeljak, 21. juna 2021. godine, u 19 časova u dvorištu Biblioteke šabačke biće upriličeno veče muzike i priče o prošlim vremenima, pod nazivom Portret jedne dame u mladosti, povodom 200 godina od rođenja Anke Obrenović, prve šabačke princeze.

Biblioteka šabačka ovaj važan jubilej obeležava na Svetski dan muzike i time potvrđuje da je muzika veoma važan segment kulture i društva kako za Šabac u prošlosti tako i za današnji Šabac.

Uz priču o Šapcu i Ankinom odrastanju pre dva stoleća Aleksandre Erdevički Tomić, autorke programa, nastupiće i učenici Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“. Mladi pijanisti i oktet gitara pokušaće da, uz muziku devetnaestog veka, prizovu vreme Ankinog detinjstva koja je među prvima u tadašnjoj Srbiji "udarala u gitar i klavir".

Značaj njenog stvaralaštva nije toliko poznat u javnosti. Biblioteka šabačka želela je da, uz posebno osmišljen informativni katalog, koji je nastao u saradnji sa umetničkom grupom Kombinart, uputi na sav Ankin doprinos u razvoju ženskog obrazovanja kao i da istakne bitnost njene književno-umetničke zaostavštine.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa