Info

24. jun 2021.24. jun 2021.
Izvor:Beta

Izvor:Beta

Uefa zvanično ukinula pravilo gola u gostima

Evropska fudbalska unija (Uefa) odlučila je danas da već od sezone 2021/22 ukine pravilo gola u gostima u svim klupskim takmičenjima pod njenom ingerencijom.

Pravilo gola u gostima sastavni je deo takmičenja Uefe još od 1965. godine, a poslednjih godina brojni treneri su tražili njegovo ukidanje.

Ono je sada ukinuto tako da ubuduće, ako dva tima u dve utakmice postignu isti broj golova, o pobedniku neće odlučivati gol u gostima već će se ići na produžetke, a zatim na penale.

"Uticaj tog pravila je sada u suprotnosti sa njegovom prvobitnom svrhom jer zapravo odvraća domaće timove posebno u prvim utakmicama od napada, jer se plaše primanja gola koji bi njihovim protivnicima doneo veliku prednost", rekao je predsednik Uefa Aleksander Čeferin.

On je istakao i da je "pošteno reći da prednost domaćeg terena nije više značajna kao nekada".

Posebno je nepravedno, kako je naveo, to što je u produžecima domaći tim morao da postigne dva gola ako rival pogodi jednom.

"Uzimajući sve u obzir, Izvršni odbor Uefe je doneo ispravnu odluku usvojivši stav da više nije prikladno da gol u gostima ima veću težinu od onog postignutog na domaćem terenu", zaključio je Čeferin.

Uefa je navela da statistika od sredine 1970-tih do danas pokazuje da prednost domaćeg terena konstantno pada.

Sedamdesetih godina timovi su dobijali 61 odsto utakmica kod kuće, a samo 19 odsto u gostima. Danas domaćin pobedjuje u 47 odsto susreta, a gost u 30 odsto.

Smanjuje se razlika i u broju postignutih golova. Nekada je broj golova datih na domaćem terenu bio 2,02, a u gostima 0,95. Sada je prosek 1,58 golova kod kuće i 1,15 na gostovanju.
Izvor: Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa