15. april 2018.15. apr 2018.
Prva kazna i to ispod minimuma

Prva kazna i to ispod minimuma

Prvu kaznu po novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja na svojoj koži je osetio Valjevac Goran Č. koji je zbog vožnje u pijanom stanju dospeo iza rešetaka.
Naime, patrola valjevske saobraćajne policije zaustavila je "reno 5" za čijim volanom je bio Goran Č, da bi nakon alkotestiranja bilo utvrđeno da u organizmu ima 2,04 promila alkohola, odnosno, da se nalazi u stanju potpune alkoholisanosti.
Posle zadržavanja u stanici policije, Valjevac je sproveden pred prekršajnog sudiju koji mu je po novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja izrekao momentalnu zatvorsku kaznu od 15 dana, zabranu upravljanja motornim vozilom od devet meseci, 15 kaznenih poena u njegovoj saobraćajnoj dozvoli i 2.000 dinara za paušalne troškove postupka.
Za vožnju automobile sa preko dva promila alkohola u organizmu, inače, po novom ZOBS-u zaprećena je zatvorska kazna od 30 do 60 dana, ali je Prekršajni sud Goranu Č. tu kaznu, ipak, ublažio.
I tu dolazimo do problema. Kako je moguće da Sud za ovakvu vrstu prekršaja donese presudu koja je ispod zakonskog minimuma. Sudska praka u Srbiji omogućava da se presudi i ispod zakonskog minimuma tako što sudije uzimaju u obzir i olakšavajuće okolnosti. Pitanje koje se nameće je kakve olakšavajuće okolnosti postoje kada neko sa više od dva promila alkohola u sebi sedne za volan i vozi po srpskim ulicama?
Podsetimo se samo da je 1. aprila Stojan N. (30) u Nišu, sa takođe nešto više od dva promila alkohola, oko 18 sati izazvao stravičnu saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule rođene sestre Milica (27) i Marija (24) Petrović, kao i Svetislav Tonić (82). Njih je mortus pijan Stojan N. pokosio na ulici, sestre dok su čekale autobus na stanici, a Sletislava dok je vozio bickl. Vinovnik ove nesreće je, inače, profesionalni vozač u Nemačkoj.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa