3. jul 2021.3. jul 2021.
Pixabay

Pixabay

Jedinstveni pravilnik o PDV

Jedinstveni Pravilnik o PDV-u je stupio na snagu 22. aprila, a počeo je da se primenjuje od 1. jula ove godine.

Ovaj propis sistematizuje i objedinjuje regulativu iz 27 pravilnika, pojašnjava određene nedoumice u primeni PDV pravila i olakšava obveznicima da usklade poslovanje sa pravilima PDV sistema.

Godinama unazad srpska privreda suočava se sa obimnom regulativom i velikim brojem pravilnika kojima je uređena oblast poreza na dodatu vrednost (PDV). U „Beloj knjizi“ Saveta stranih investitora u poreskim reformama iz oblasti PDV-a, ovaj problem zauzima prvo mesto. Sistem PDV-a je do sada bio uređen Zakonom o PDV-u, pomoću 27 pravilnika kojima se razrađuju pojedini instituti PDV-a, kao i tri uredbe kojima se propisuju posebna pitanja iz oblasti PDV-a. Dodatno, ovi propisi su propraćeni sa preko šest hiljada mišljenja Ministarstva finansija, što dodatno usložnjava primenu PDV propisa.

Suštinski, za bilo koje pitanje iz oblasti PDV-a, poreskom obvezniku nije dovoljno samo da konsultuje Zakon o PDV-u, već mora da pronađe u kojem pravilniku je konkretno pitanje detaljnije regulisano, zatim da proveri da li je Ministarstvo finansija izdalo mišljenje po tom pitanju, i na kraju da konsultuje praksu Poreske uprave. Tek nakon ovih koraka, može se reći da je obveznik sa dužnom pažnjom primenio propise iz oblasti PDV-a.

Prema globalnom istraživanju, revizorsko-konsultantske kompanije, poreski obveznici zbog komplikovane poreske procedure troše za trećinu više vremena nego što je to potrebno na ispunjavanje svojih poreskih obaveza. Stoga je, objedinjavanje svih pravilnika iz oblasti PDV-a, kao i njihovo unapređivanje, bilo neophodno i važno rešenje koje će srpskoj privredi uštedeti značajno vreme i olakšati ispunjavanje obaveza u sistemu PDV-a.
Kamatica/Finansije top

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa