7. jul 2021.7. jul 2021.
Proslavljen Ivanjdan u Sabornom hramu u Šapcu

Proslavljen Ivanjdan u Sabornom hramu u Šapcu

U kalendaru SPC, današnji dan, 7. juli posvećen je Rođenju Svetog Jovana Krstitelja. Praznik Preteče Gospodnjeg proslavljen je u Sabornom hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu.

- Gospod je za Svetog Jovana rekao da je najveći među rođenim od žena, a opet, dodao da je i najmanji u Carstvu Nebeskom veći od njega. Dakle, kod čoveka koji živi u grešnom i palom svetu, uvek postoji mogućnost iskušenja, koje može da ga nadvlada. A onaj koji se udostojio Carstva Nebeskoga veći je od najvećega na zemlji, kaže sveštenik Nikola Kovačević.
Glas Podrinja

Svojim podvigom i ljubavlju, Sveti Jovan vekovima fascinira i inspiriše vernike, sveštenike, monahe, sve koji idu za Hristom.
Glas Podrinja

- Šta je toliko posebno u vezi sa Svetim Jovanom? Da li njegov isposnički život u pustinji ili čudesne okolnosti rođenja? Da li činjenica da je svedok Božje moći da se pobeđuje poredak prirode, ili zbog samog njegovog delovanja, jer je on, propovedajući pokajanje u Jerusalimu i okolini, ispovedao mnoge, krštavao krštenjem pokajanja i kao takav, socijalno angažovan, delovao na sve slojeve društva. Da li zato što je, sa potpunom spremnošću i hrabrošću, rekao caru Irodu da ne može biti sa ženom brata svoga? Mislim da je Sveti Jovan najveći zato što je dobio blagoslov da bude preteča, gde njegov podvig itekako dobija smisao. Svaki naš podvig, ako nije sa blagoslovom Božjim, ako nije prožet prisustvom Hristovim. Prave ljubavi nema bez Hrista. Jedina istinski nesebična ljubav je ona koja je nadahnuta Hristom, a svedok takve ljubavi bio je Sveti Jovan, koji nije samo ideal svetosti, nego i obrazac ljubavi, dodao je sveštenik Kovačević.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa