21. jul 2021.21. jul 2021.
Pixabay

Pixabay

Novi talas vrućina stiže u Srbiju

Od danas kreće stabilizacija vremena koja će potrajati do pre kraj meseca. Do 25.07. bez vrućine, zatim jače otopljenje i oko 26.07. moguće ekstremno visoke temperature. Osveženje moguće oko 28.07.

Ciklon koji nam je u proteklim danima donosio veoma obilne padavine polako odlazi dalje od nas, tako da njegov uticaj prestaje. Još danas na jugoistoku regiona, tačnije središnjem i jugoistočnom Srbijom i na severu Crne Gore češća pojava lokalnih pljuskova, dok će nad ostalim predelima dominirati suvo vreme.

Severozapadni vetar u pojačanju, duž obale bura.
Jačanje vetra je posledica širenja grebena anticiklona ka našem delu Evrope, dok će se nad Ukrajnom danas nalaziti centar visinskog ciklona, razlika u vazdušnom pritisku između ova dva sistema će usloviti jačanje vetra koji će posle podne ponegde biti pojačan do jak.

Sve do petka naš region će se nalaziti pod zapadnom perifrijom anticiklona preko koje će strujati suv, ali relativno svež vazduh tako da se bez obzira na suvo vreme ne očekuju visoke temperature.
Noćni minimumi će biti čak i dosta niski, posebno u višim predelima, dok će se dnevni maksimumi uglavnom kretati od +23 do +27,a samo na jugu do oko +33 stepena Celzijusa.

Za vikend centar anticiklona će se izmestiti nad naš deo Evrope, dok će Britaniju i zapadnu Evropu zahvatiti nova ciklonska aktivnost. U toplom sektoru tog ciklona ponovo počinje povlačenje toplog, subtropskog vazduha tako da će temperature opet biti u porastu i za vikend će na kopnu početi dostizati, a možda i malo prelaziti +30 stepeni Celzijusa, dok će na jugu već biti oko +35 stepeni Celzijusa.

Od nedelje još toplije i do srede bi maksimumi nad velikom delom središnjih, istočnih i južnih predela ponovo bili ekstremno visoki i trebali bi se kretati od +32 do +37 stepeni Celzijusa, a na jugu Hercegovine i jugu C.Gore i oko +41 stepen Celzijusa.

Oko 28.07. se simulira manje narušavanje anticiklona uz moguće lokalne pljukove i manje osveženje, tako da bi oko 29.07. maksimumi na kopnu uglanovom bili ispod +30 stepeni Celzijusa.
Nešto konkretnije pogoršanje uz osetnije osveženje moguće je u prvim danima narednog meseca.

Meteorolog Marko Čubrilo, fb profil

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa