24. jul 2021.24. jul 2021.
Beta

Beta

U Beogradu održan protest pod nazivom Rio Tinto:Marš sa Drine

U Beogradu je, na Trgu Republike, danas održan protestni performans "Rio Tinto: Marš sa Drine", protiv eksploatacije litijuma u dolini reke Jadar.

Organizatori su tom prilikom naveli da se performans održava u preko 20 gradova, da je počeo u Nemačkoj, a da će kasnije u toku dana performans biti održan i u Njujorku.

Pred dvadesetak okupljenih, Savo Manojlović iz inicijative "Kreni-promeni" naveo je da su, zajedno sa udruženjem "Odbranimo reke Stare planine" i "Odbranimo Jadar i Radjevinu" želeli da pokažu solidarnost sa gradjanima koji žive u selima koja bi bila izmeštena u slučaju da počne sa eksploatacijom litijuma.


On je dodao i da Rio Tinto, investitor u Projektu Jadar, vrši pritisak na meštane da prodaju svoja imanja toj kompaniji.

"Većina stanovnika i dalje nije prodala svoju zemlju. Šta će se desiti zavisi od naše spremnosti da odemo i pokažemo da je Srbija zemlja solidarnosti", kazao je Manojlović.

On je dodao i da je peticiju protiv Projekta Jadar od januara do sada potpisalo više od 120.000 ljudi.

"Mi smo tu peticiju predali Rio Tintu i Vladi Srbije. Peticija je samo pokazatelj šta narod želi, da se podigne svest o problemu", rekao je on.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta naveo je da je Rio Tinto "naterao" bivše vlasnike kuća, koje je otkupio u jednom od sela u dolini Jadra, da poruše te objekte kako bi zastrašili druge meštane koji nisu želeli da prodaju svoja imanja.

"(To mesto) sada izgleda kao Vukovar 1992. godine. Strah je, ipak, na njihovoj strani, to smo videli sad kad smo bili u Nedeljicama, sa tim narodom dole. (Tamo) imate poljoprivrednike, 1.000 stanovnika, školu sa 200 učenika. To je sve planirano za relokaciju, kako piše u Prostornom planu grada Loznice, sve će morati da se seli ako se desi to što su naumili", rekao je Jovanović.
On je dodao i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao strah, kada nije potpisao Zakon o vodama, kao i da je "svestan da će pred sobom imati opštu pobunu", jer je većina ljudi iz tog kraja glasala za njega.

"Mi nismo kolonija, ne možeš da se dogovaraš sa bilo kim, dal' je Kinez, Amerikanac ili Rus, da radiš to pod izgovorom da nećemo moći da idemo na Mars ili Mesec bez litijuma. Polako s tim litijumom, u redu je i radna mesta i sve, ali ne možeš (to da radiš) a da ne pitaš narod", kazao je Aleksandar Jovanović Ćuta.

Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa