28. jul 2021.28. jul 2021.
"Hepatitis ne može da čeka"

"Hepatitis ne može da čeka"

Svetski dan hepatitisa obeležava se svake godine 28. jula sa ciljem podizanja svesti javnosti o virusnom hepatitisu – infekciji jetre, koja kada je hronična, može da izazove teške bolesti jetre kao i rak jetre. Od 2010. godine Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je odredila 28. jul kao dan obeležavanja borbe protiv hepatitisa.

Ovaj dan je odabran u čast rođendana nobelovca prof. Blumberga-a, koji je otkrio virus hepatitisa B. Tog dana se svetska javnost mobiliše, sa jednim ciljem da preduzme mere i podigne svest o globalnom opterećenju virusnim hepatitisima, kako bi smo zajednički olakšali prevenciju, dijagnozu i lečenje virusnih hepatitisa, ali i podigli svest o važnosti poznavanja sopstvenog hepatitis statusa i proširili informacije o mogućnostima i značaju lečenja. Hronični hepatitis B i C su glavni uzrok nastanka ciroze i raka jetre i najčešći razlog za transplantaciju jetre u Evropi.

Prema poslednjim podacima SZO, godišnje se registruje oko 3 miliona novih infekcija prouzrokovanih virusom hepatitis B i C čak i u uslovima trenutne epidemiološke situacije prouzrokovane infekcijom COVID-19 dok svakih 30 sekundi jedna osoba umre od bolesti koje su povezane sa hepatitisom.

Svetski dan hepatitisa, ove godine se obeležava pod sloganom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) „Hepatitis ne može da čeka”, koji prenosi poruke o važnosti prevencije, testiranja, ranog otkrivanja i lečenja virusnih hepatitisa, a sve u cilju postizanja ciljeva Globalne zdravstvene strategije o virusnim hepatitisima i Globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, a to je eliminacija oboljenja i smrti od hepatitisa B i C do 2030. godine.

Zavod za javno zdravlje Šabac obaveštava sve sugrađane koji su zainteresovani da provere svoj status na hepatitis B i C virus bez uputa, da to mogu učiniti u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti naše ustanove, u Savetovalištu za DPST (dobrovoljno, poverljivo, savetovanje i testiranje), od 28.07. – 06.08.2021. godine u periodu od 8-14 časova.
Zavod za javno zdravlje (fb strana)

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa