29. jul 2021.29. jul 2021.
Protest protiv novog prostornog plana Loznice

Protest protiv novog prostornog plana Loznice

Protestni skup ispred Skupštine grada Loznice

Pred Skupštinom grada Loznice u toku je protest više udurženja građana poritv usvajanja novog prostornog plana ove lokalne samouprave koji je na dnevnom redu današnje sednice. Osim Lozničana, na protestu su i građani iz više gradova Srbije

Protestni skup organizovala su udruženja Ne damo Jadar, Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini i Podrinjski antikorupcijski tim, a otpočeo je 60 minuta pre početka sednice na kojoj će se odbornici izjašnjavati o novom prostornom planu čiji je deo i projekat "Jadar" kompanije Rio Tinto.

Organizatori smatraju da novi prostorni plan omogućava otvaranje rudnika jadarita


Kako ističu organiztatori usvajanjem novog akta u ovoj lokalnoj samoupravi omogućava se realizacija projekta koji predviđa otvaranje rudnika za preradu rude jadarita u svrhu stvaranja litijuma.

PAKT i NE damo Jadar naglašavaju da Skupština Grada Loznica planira da na sednici legalizuje nezakonito doneti Prostorni plan područja posebne namene za projekat “Jadar” tako što će usvojiti novi Prostorni plan Grada. Oni naglašavaju da Prostorni plan područja posebne namena nije, kako to Zakon o planiranju i izgradnji predviđa, usklađen sa višim planskim aktima Prostornim planom Grada Loznice i Prostornim planom Republike Srbije.



Gradske vlasti u Loznici odbacile su tvrdnje da je projekat "Jadar" razlog stvaranja novog prosotrnog plana i da njegovim usvajanjem otvaranje rudnika nije bliže.

Kompanija Rio Tinto o Projektu Jadar (vest)

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa