31. jul 2021.31. jul 2021.
beta

beta

31. jul kroz istoriju

1849 U bici kod Šegešvara poginuo je madjarski pesnik i revolucionar Šandor Petefi (Sandor Petoefi), jedan od vodja nacionalnog pokreta 1848. Otac mu je bio Stevan Petrović, a Šandorovo kršteno ime bilo je Aleksandar. Smatra se najtalentovanijim i najboljim madjarskim lirskim pesnikom 19. veka. Snažno je uticao na južnoslovenske pesnike, posebno na Djuru Jakšića i Jovana Jovanovića Zmaja ("Petefijeve pesme", "Apostol", "Vitez Janoš").


1498 Španski moreplovac Kristofer Kolumbo (Cristoforo Colombo) je na trećem putovanju u "Novi svet" otkrio ostrvo koje je nazvao Trinidad.

1556 Umro je španski oficir i sveštenik Ignasio de Lojola (Ignacio, Loyola), osnivač katoličkog jezuitskog reda 1534. Sastavio je "ustav" jezuitskog reda i priručnik pod nazivom "Duhovne vežbe za vladavinu nad samim sobom".

1648 U borbi s Turcima poginuo je proslavljeni junak iz Ravnih Kotara Vuk Mandušić koji je, uz Stojana Jankovića i Iliju Smiljanića, bio najomiljeniji junak srpske uskočke epike.

1658 Veliki mogul Aurangzeb proglasio se carem u Indiji.

1789 Ruske i austrijske trupe, pod komandom grofa Aleksandra Suvorova i vojvode od Koburga (Coburg), pobedile su otomansku vojsku kod Fokšanija u Rumuniji.

1886 Umro je madjarski kompozitor, pijanista i dirigent Franc List (Franz Liszt), muzičar romantizma, pijanistički virtuoz, koji je izgradio modernu klavirsku tehniku i uticao na razvoj evropske muzike 19. veka ("Sonata h-mol", simfonije "Faust", "Dante", "Madjarske rapsodije").

1912 Rodjen je američki ekonomista Milton Fridman (Friedman), dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 1976. Stvorio je novu monetarnu teoriju i bio pobornik ideje da je čvrsta monetarna politika osnova stabilne ekonomije.

1914 Ubijen je političar i istoričar Žan Žores (Jean Jaures), jedan od osnivača Francuske socijalističke partije (1902) i osnivač i urednik "Imanitea", kasnije lista francuskih komunista.

1919 U Nemačkoj je donet Vajmarski ustav, kojim je ukinuta carevina i uspostavljena republika. Car Vilhelm II (Wilhelm) abdicirao je novembra 1918, posle kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu.

1941 Nemački maršal Herman Gering (Hermann Goering) naredio je šefu policije Rajnhardu Hajdrihu (Reinhard Heydrich) da sačini nacrt plana za istrebljenje evropskih Jevreja ("konačno rešenje").

1944 Francuski pisac Antoan de Sent Egziperi (Antoine, Saint Exupery), autor "Malog princa", jedne od najčitanijih knjiga u svetu, poginuo je pod i dalje nejasnim okolnostima tokom leta nad Sredozemnim morem kao pilot izvidjačkog aviona Vazduhoplovnih snaga Slobodne Francuske u Drugom svetskom ratu.

1954 Italijanska ekspedicija koju je predvodio Ardito Desio, prva je osvojila vrh Godvin Ostin, poznat kao K2, na Karakorumu, drugi najviši na svetu (8611 m).

1964 Američki vasionski brod bez ljudske posade "Rendžer 7" poslao je prve snimke tamne strane Meseca.

1965 Rodjena je škotska književnica Džoan Rouling (Joanne Rowling), autorka bestselera o dečaku Hariju Poteru (Harry Potter), koji su prevedeni na 31 jezik i prodati u desetinama miliona primeraka.

1969 Kao prvi papa u poseti Africi, Pavle VI stigao je u Ugandu.

1971 Američki astronauti Dejvid Skot (David Scott) i Džejms Irvin (James Irwin), članovi misije "Apolo 15", drugog dana boravka na Mesecu proveli su više od šest časova u vožnji posebnm vozilom ("moon buggy"). To je bila prva vožnja po tlu Meseca.

1991 Predsednici SSSR-a i SAD Mihail Sergejevič Gorbačov i Džordž Buš (George Bush) potpisali su u Moskvi sporazum o ograničenju nuklearnog oružja velikog dometa (START).

1993 Napadom Izraela na jug Libana, tokom kojeg je ubijeno 140 ljudi, a 500.000 izbeglo prema severu zemlje, prekinuto je jednonedeljno primirje na Bliskom istoku.

1994 Savet bezbednosti UN odobrio je upotrebu sile na Haitiju, čime je dozvoljena vojna intervencija koju su protiv vojnog režima predvodile SAD, i omogućen povratak na vlast izbeglog predsednika Žana Bertrana Aristida (Jean Bertrand Aristide).

1997 Umro je poslednji monarh Vijetnama, bivši car Bao Daj (Dai) koji je kao marioneta vladao zemljom pod francuskom kolonijalnom upravom. Posle četiri decenije u izbeglištvu, umro je u vojnoj bolnici u Parizu u 83. godini.

2001 Umro je bivši predsednik Portugalije Fransisko Kosta Gomes. Gomesa je na funkciju predsednika postavila revolucionarna hunta, pet meseci posle aprilske pobune 1974. kojom je okončana 50-godissnja desničarska diktatura.

2003 Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić doputovao u Izrael. To je prva poseta ministra odbrane u istoriji dve zemlje.

2003 Haški tribunal osudio je bosanskog Srbina Milomira Stakića na doživotni zatvor zbog zločina protiv čovečnosti nad nesrbima u Prijedoru i okolini 1992. On je prvi optuženik kome je taj sud izrekao kaznu doživotnog zatvora. U martu 2006. Žalbeno veće Haškog tribunala preinačilo je prvostepenu presudu u kaznu zatvora od 40 godina.

2003 Austrijanac Feliks Baumgartner (Felix) prvi je posebnim padobranom "karbonskim krilom" za šest minuta i 22 sekunde preleteo Kanal Lamanš, brzinom većom od 200 kilometara na sat. Let je započeo skokom iz aviona na visini nešto manjoj od 9.000 metara.

2017 Predsednik Venecuele Nikolas Maduro proglasio je pobedu na izborima za članove Ustavotvorne skupštine, uprkos kritici iz inostranstva i osporavanju opozicije koja je pozvala na nove proteste. Maduro je zatražio ukidanje imuniteta poslanika opozicije da bi im se sudilo.
BETA

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa