2. avgust 2021.2. avg 2021.
foto: http://www.sattelevizija.com

foto: http://www.sattelevizija.com

Ako danas zagrmi...

Današnji praznik Sveti Ilija, odnosno Ilindan, osim što je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom i što predstavlja sećanje na jednog od velikih svetitelja, istovremeno podrazumeva i različite običaje i verovanja.

Kako je obeležen crvenim slovom, kažu da posebno nije dobro danas raditi nešto u polju ili ulaziti u vinograd, jer se može navući gnev Ilije gromovnika.

CC BY-Kada zagrmi na Svetog Iliju... (foto: SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=137965)
CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=137965

Praznik je u najtoplijem delu godine i prema verovanju ako zagrmi na Svetog Iliju, mogao bi propasti čitav rod oraha i lešnika. Istovremeno, veruje se da Ilija gromovima gađa nečastivog i gde god grom pogodi, kažu, da obitava đavo.

Setio se Ilija

U narodu vele kako, da ne bi previše gromova i nepogoda slao, njegova sestra Ognjena Marija pokuša da slaže Iliju govoreći da je praznik već prošao, te kada zagrmi, sledi uzrečica "Setio se Ilija"


Počela jesenVerovatno je svako čuo uzrečicu "Od Svetog Ilije sunce sve milije". Ovom rečenicom stari su govorili kako se od Ilindana jesen bliži i da je leto sve bliže kraju, iako je kalendarski ostalo više od mesec i po dana.

Kažu da je jesen počela u podne (foto: Pixabay)


Prema verovanju, do podneva na Svetog Iliju je leto, a od podneva pa nadalje počinje jesen.

Lekoviti med

Mnoge porodice Svetog Iliju obeležavaju kao Krsnu slavu, a med koji se danas izdvadi je lekovit i zato je preporuka da ko god poznaje nekog pčelara baš danas ga poseti i otkupi najsvežiji med koji će ga lečiti tokom cele godineMed na Ilindan postaje lek (foto: Pixabay)

Najnoviji broj

16. septembar 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa