7. avgust 2021.7. avg 2021.
Foto: Mačva info / Defile učesnika ulicama Bogatića

Foto: Mačva info / Defile učesnika ulicama Bogatića

Treći međunarodni festival folklora „BogatFest " u Bogatiću

Treći međunarodni festival folklora „BogatFest 2021“ započeo je u petak defileom učesnika, ulicom Vojvode Stepe u Bogatiću.

Tradicionalne nošnje iz četiri zemlje predstavili su raspoloženi izvođači iz folklornih grupa i ansambala, promovišući usput i melos svoga kraja.

Nošnje iz četiri zemlje


Šetnja je završena na platou ispred Osnovne škole “Mika Mitrović”, gde su se na jednosatnom koncertu predstavil izvođački ansambli FA „Đido“, od najmlađih grupa do veterana, SKUD „Semberija“ iz Bijeljine, zatim gosti iz Slovenije, KUD „Oton Župančič“iz Artičea i rumunski ansambl „Florile Bucovinei“ iz mesta Radauti.

Iz defilea izostali su ansambl iz Sremske Mitrovice i gosti iz Makedonije, koji će se sutra priključiti festivalskoj sviti.

Svečano otvaranje u Bogatiću


Svečano otvaranje upriličeno je na bini na poligonu osnovne škole, gde su tokom predstavljanja učesnika festivala intonirane himne zemalja iz kojih dolaze.

Promocija kulturnih i turističkih sadržaja


Prisutnima se potom obratio predsednik Opštine Bogatić, Milan Damnjanović, i zvanično otvorio treći „BogatFest“.

„Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas ovde sa svima vama i što imam priliku da u ovom predivnom ambijentu svečano otvorim jednu od najznačajnijih manifestacija opštine Bogatić. Da je „BogatFest“ jedan od značajnih i uspešnih projekata, čiji je osnovni cilj afirmacija tradicionalnih vrednosti, promocija multikulturalnosti, ali i kulturnih i turističkih sadržaja našeg kraja, pokazuje i činjenica da postoji sve više zainteresovanih učesnika koji žele da nas posete. Nema nikakve sumnje da se putem kulture najlakše prevazilaze postojeće granice i da nas ona spaja, ujedinjuje i obogaćuje.

Upravo je to najveća vrednost našeg „BogatFesta“ i kao takvog ćemo ga godinama pred nama čuvati, graditi i razvijati. Želim ovim putem da izrazim zahvalnost i poštovanje svim učesnicima i gostima, a takođe da uputim iskrene čestitke organizatorima, pre svega našem Kulturno-obrazovnom centru i Folklornom ansamblu „Đido“, što su nam omogućili da uživamo u ovoj prelepoj manifestaciji.

Ponosan sam na sve vas, jer ste utkali deo sebe u nešto što će sve nas oplemeniti. Verujem da ćemo danas i sutra provesti dva nezaboravna dana uz bogat kulturni program, a da će naši dragi gosti po završetku festivala poneti najpozitivnije utiske iz opštine Bogatić i naše Mačve. Da bi se što pre prepustili čarima umetnosti, proglašavam „BogatFest 2021“ otvorenim“, rekao je predsednik Opštine Bogatić, Milan Damnjanović.

Koncert Bilje Krstić i grupe Bistrik


Koncertom Bilje Krstić i grupe “Bistrikt” završeno je prvo festivalsko veče, a sutra od 18.30 svi izvođači će ponovo prodefilovati varošicom, a potom održati kocert na bini na poligonu OŠ „Mika Mitrović“ u Bogatiću. Od 17 sati biće priređen i sajam narodne radinosti i tradicionalnih proizvoda.

Pre dve godine na istom mestu održan je premijerni „BogatFest“, a lane je festival, zbog pandemije, bio u online formatu. Organizatori manifestacije su Kulturno-obrazovni centar Bogatić i Folklorni ansambl „Đido“, pod pokroviteljstvom SO Bogatić.

Foto: Mačva info/ Tradicija u Mačvi


Mačva info

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa