27. avgust 2021.27. avg 2021.
Beta

Beta

Mediji: Povećana prodaja Zastava oružja u zemlji i inostranstvu

Vojna fabrika Zastava oružje iz Kragujevca, i pored poteškoća zbog pandemije korona virusa, povećala je plasman na domaćem i stranom tržištu tokom 2020. godine za oko šest odsto a širom sveta izvezeno je nešto manje od 50.000 pušaka.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, najbolje se prodaju poluautomatske puške na tržištu SAD, a od vojnog programa automatske puške M05.
"Izvoz lovačkog i sportskog oružja je učetvorostručen, a vojnog naoružanja smanjen za oko 23 odsto. Vrednost izvoza oružja je oko 30,5 miliona evra. Prodaja vojsci i policiji Srbije pala je za 27 odsto, a plasman lovačkog i sportskog oružja na domaćem tržištu porastao je za oko osam odsto", navodi se u izveštaju poslovanju Zastava oružja za 2020, koji prenosi taj portal.

Dodaje se da planirana proizvodnja nije ostvarena zbog slabog pristizanja resursa i "čestog menjanja operativnih planova od funkcije marketinga", ali i odsustva zaposlenih zbog oboljevanja od korona virusa.

Navodi se na primer da je od planiranih 34.000 komada pušaka raznih kalibara, proizvedeno oko 11.000.

Na civilnom, pre svega američkom tržištu gde se Zastavini proizvodi dobro kotiraju, planirana je prodaja 18.000 poluautomatskih pušaka, a prodato je čak 31.500.

Kragujevački proizvodjač oružja na američko tržište plasira i više modela lovačkih karabina, pištolja, graviranih lovačkih karabina i civilnu verziju vojnog snajpera M-93 "Crna strela".

Na teritoriji SAD postoji oko 170 ovlašćenih dilera srpskog oružja iz Kragujevca, posredstvom zvaničnog distributera Zastava Arms USA.

Zbog potražnje na svetskom tržištu trpela je proizvodnja automatskih pušaka.

"Sudeći po primljenim avansima, najveći kupci u Srbiji su Jugoimport SDPR, Ministarstvo odbrane, VTI i Krušik Valjevo. Najveće avanse za kupovinu u inostranstvu dali su inostrani kupci sa Kipra iz Velike Britanije i Slovačke. Avanse su uplatili i posrednici, odnosno komisionari Larkom Holding, Aramko Sekjuriti, VIP Global i Karso Limited. Očekivano je da u drugom kvartalu 2020. krene realizacije posle sa Saudijskom Arabijom, ali se to nije ostvarilo i početak posla je pomeren za 2021. godinu", dodaje se u izveštaju.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa