5. septembar 2021.5. sep 2021.
Kabinet načelnika MUO

Kabinet načelnika MUO

Saopštenje načelnika MUO: Obeležena 107. godišnjica "Noćne krvave bitke na Drini"

U sklopu obeležavnja 107. godišnjice "Noćne krvave bitke na Drini" u Badovincima, u subotu 04. septembra u Svečanoj sali opštine Bogatić uručene su Blagodarnice zaslužnim kolektivima i pojedincima za doprinos čuvanju od zaborava bitke koja je sačuvala narod Mačve u Prvom svetskom ratu. Organizatori svečanosti su Udruženje za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova 1912-20. godine Bogatić i predstavnici potomaka ratnika IITopličkog gvozdenog puka "Knjaz Mihailo".

Blagoslov skupu dao je sveštenik badovničke crkve, protojerej Goran Jović, nakon čega je prisutne goste i dobitnike Blagodarnica u ime opštine Bogatić pozdravio i dobrodošlicu poželeo predsednik Milan Damnjanović. Naglašavajući zahvalnost Topličanima, koji su branili i odbranili Mačvu i izvojevali veliku pobedu u Prvom svetskom ratu istakao je da će Opština Bogatić i nadalje obeležavati značajne datume i događaje iz naše slavne prošlosti. Obnoviće se i obeležja koja svedoče o bitkama i stradanju našeg naroda, koja ćemo ostaviti u amanet mladim generacijama, rekao je između ostalog predsednik Milan Damnjanović.

O značaju istorijskih veza II Topličkog gvozdenog puka i VI Mačvanskog puka govorio je pomoćnik predsednika opštine Matija Milovanović.

U umetničkom delu programa učestvovali su Pevačka grupa"Drina" iz Badovinaca izvođenjem pesme posvećene ovom istorijskom događaju i Dragoljub Bata Cvetuljski pesmom napisanom za ovu priliku.

Potomak ratnika, Topličanin Zoran Đorđević podsetio je prisutne o početku izgradnje Spomen obeležja Gvozdenog krsta Gvozdenom puku, na Limanskoj adi mestu na kome se bitka odigrala.

"Na Krsnu slavu 2 Toplikog Gvozdenog puka „Knjaz Mihailo“, potomci Kosaničkog bataljona doneli su odluku da se daruju zaslužni potomci ratnika i prijatelji Topličana,braća Mačvani, u znak večne zahvalnosti što su od zaborava otrgli veliki istoriski događaj, pobedu izvojevanu u Prvom ratu u Mačvi,na obali reke Drine na Limanskoj adi u Badovincima. Enuzijazmom i patriotizmom koji su za divljenje i poštovanje, izgrađeno je Spomen obeležje na mestu gde se 08. septembra daleke 1914. godine odigrala presudna bitka za odbranu Srbije i Mačve od nadmoćnijeg neprijatelja,a narod Mačve sačuvan od istrebljenja.Ovaj događaj poslužio je kao inspiracija da se komponuje Himna"Marš na Drinu",himna junačke vojske hrabrog srpskog naroda. Spomen krst na Drini izgrađen je 30.avgusta 2019. godine na dan kada su Topličani stigli u Badovince da brane granice svoje države.Simbol je bratske ljubavi i sloge Mačve i Toplice u najtežim vremenima kada se krvlju i životima branila i stvarala Srbija.
Više od jednog veka,ovaj događaj bio je prekriven velom zaborava,a prvi put je obeležen 2019.godine, na 105. godišnjicu slavne bitke", rekao je u svom obraćanju Zoran Đorđević.

Blagodarnice zaslužnim pojedincima i institucijama uručili su predstavnici , prijatelji i poštovaoci potomaka Gvozdenog puka iz Mačvanskog okruga, Opštine Bogatić, i Toplice: predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović, predstavnik potomaka ratnika Zoran Đorđević i istoričar i pisac Dragan Josipović iz Bogatića

Obeležavanje 107. godišnjice Bitke na Drini održaće se 08. septembra na Limanskoj adi u Badovincima ispred Spomen obeležja, kojom prilikom će biti uručene Blagodarnice zaslužnim Topličanima.
Kabinet načelnika
Vladana Krasavca





Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa