24. april 2018.24. apr 2018.

Sutra u Kragujevcu protest zbog najave prodaje "Zastava oružja"

Protest radnika i građana Kragujevca zbog najavljene privatizacije fabrike "Zastava oružja" biće održan sutra u 18 časova na platou "Kod krsta".
U pozivu oružara koji je upućen građanima Kragujevca se navodi da se treba "suprotstaviti nameri naših političkih elita da prodaju jednu od najstarijih fabrika na Balkanu iz koje je počeo razvoj Kragujevca i industrijski razvoj Srbije".
Napominje se da je fabrika "Zastava oružje" od strateškog značaja i da je od osnivanja 1853. bila u vlasništvu države.
Oružari se protive usvajanju predloženog zakona o naoružanju i vojnoj opremi koji je na dnevnom redu Skupštine Srbije.
Predloženi zakon predviđa privatizaciju dela kapitala fabrika odbrambene industrije do 49 odsto. Takođe je predviđeno da se država posredno, bez direktne nacionalizacije, proglasi vlasnikom društvenog kapitala koji u fabrici "Zastava oružje" iznosi 24,56 odsto ukupnog kapitala.
Kragujevački radnici su juče započeli jednočasovni štrajk upozorenja ispred upravne zgrade fabrike sa jednim od ključnih zahteva da se "Zastava oružje 2 izuzme iz najavljene privatizacije.
Štrajk upozorenja od 11 do 12 časova održan je i danas obustavom rada na radnim mestima.
Predsednik Samostalnog sindikata Dragan Ilić je rekao agenciji Beta da će u toku dana biti predata peticija sa potpisima 2.500 radnika "Zastava oružje" protiv privatizacije, kao i pisma šefovima poslaničkih grupa sa argumentima zašto je važno očuvati kragujevačku fabriku.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa