9. septembar 2021.9. sep 2021.
Foto: Beta

Foto: Beta

NBS: Referentna kamatna stopa zadržana na jedan odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto, saopštila je NBS.

"Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu povoljna domaća privredna kretanja i činjenicu da je realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvoj polovini godine od 7,6 odsto premašio prvobitna očekivanja", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je visoka stopa realnog ekonomskog rasta delom rezultat niske prošlogodišnje baze, ali i povoljnih tekućih kretanja i da tome naročito doprinose efekti donetih mera monetarne i fiskalne politike.

Brži rast ekonomske aktivnosti od očekivanog ukazuje, kako se navodi, da bi projektovana stopa rasta BDP-a Narodne banke Srbije od 6,5 odsto ove godine mogla biti i premašena.

"Više od polovine privrednog rasta trebalo bi da bude rezultat povećanja fiksnih investicija, a zatim i lične potrošnje", navodeno je u saopštenju.

Dodaje se da se pozitivan doprinos očekuje i od neto izvoza, zahvaljujući bržem rastu izvoza robe i usluga od uvoza.

Izvršni odbor je uzeo u obzir i povećane projekcije privrednog rasta u srednjem roku sa četiri odsto na raspon od četiri do pet odsto, s obzirom na najavljene brojne infrastrukturne projekte i njihove očekivane direktne i indirektne efekte na BDP.
Razmatrajući kretanje inflacije, Izvršni odbor je imao u vidu da se inflacija kreće u granicama cilja tri, plus minus jedan ipo odsto i da je, u skladu s očekivanjima, u junu i julu iznosila je 3,3 odsto međugodišnje.

Nešto viši nivo inflacije u odnosu na početak godine posledica je privremenih faktora, pre svega niske prošlogodišnje baze, rasta svetskih cena nafte i drugih primarnih proizvoda prethodnih meseci, što je uz zastoje u globalnim lancima snabdevanja dovelo do viših troškovnih pritisaka na svetskom i domaćem tržištu.

"Pored toga, na domaćem tržištu od aprila beleži se i nešto izraženiji rast cena povrća. Nasuprot tome, sa strane tražnje nema znatnijih inflatornih pritisaka i pored snažnog rasta naše ekonomije", navodi se u saopštenju.

Izvršni odbor NBS očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja, najpre u gornjoj polovini cilja do drugog tromesečja 2022. godine, da bi zatim, sa iščezavanjem efekta ovogodišnjeg rasta svetskih cena primarnih proizvoda i troškovnih pritisaka u proizvodnji i transportu, usporila ka centralnoj vrednosti cilja i u drugom delu 2022. godine bila u donjoj polovini ciljanog raspona.

NBS će biti spremna da u slučaju procene izraženijih inflatornih pritisaka reaguje u najkraćem roku adekvatnim podešavanjem uslova dinarske likvidnosti i odgovarajućim usmerenjem prosečne repo stope.

"Domaći monetarni okvir, odnosno model sprovođenja osnovnih repo operacija, pruža NBS veću fleksibilnost u sprovodjenju monetarne politike, što Izvršnom odboru daje mogućnost za adekvatnu i blagovremenu reakciju, čak i bez promene osnovnih kamatnih stopa", navedeno je u saopštenju.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa