10. septembar 2021.10. sep 2021.
Foto: Glas Podrinja / Žetva pšenice

Foto: Glas Podrinja / Žetva pšenice

Mačvani žanju gubitke

Ako je suditi po prvim otkosima požnjevene soje u Mačvi, ova jesen biće jesen uvelih plodova, lošijih i nekvalitetnijih prinosa.Dugotrajna letošnja suša, nema sumnje uzela je svoj danak i prinosi su niži od očekivanih za 30 do 70 odsto, a na nekim njivama se ne isplati da kombajni ulaze u njih, tako da ovdašnji ratari s pravom sušu proglašavaju elementarnom nepogodom. Tvrde da su u obradu njiva i primenu agrotehničkih mera uložili dosta rada i novca, očekujući kakvu-takvu zaradu, koja je nažalost izostala, a mnogi će morati i da doplaćuju vršiocima usluga i prodavcima od kojih su, najčešće ugovorom preuzeli robu.

Ivan Vešić, ugledni domaćin i iskusni kombajner iz Mačvanskog Metkovića kaže da se na njivama kombajn često ne vidi od ogromne prašine.

- Soja je skoro "izgorela", zrno svelo, prinosi mizerni, a već sada je primetno da će tako biti i sa kukuruzom koji i u ovom kraju zauzima najveće površine, tvrdi on, a sa tim se slažu i svi drugi ratari sa kojima smo razvovarali ističući da žanju gubitke.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa