14. septembar 2021.14. sep 2021.
Danas počinje Crkvena Nova godina

Danas počinje Crkvena Nova godina

U starokalendarskim pravoslavnim crkvama, koje se pridržavaju julijanskog kalendara, Crkvena Nova godina, kojom otpočinje novi liturgijski ciklus, počinje na današnji dan, 14. septembra.

U vreme ovoga praznovanja Gospod Isus je ušao u sinagogu u Nazaretu, otvorio knjigu proroka Isaije i pročitao reči: "Duh je Gospodnji na meni; za to me pomaza da javim evanđelje siromasima; posla me da iscelim skrušene srcem; da propovedam zarobljenima otpuštenje i slepima prozrenje; da ošustim potlačene; da oglasim godinu milosti Gospodnje" (Lk. 4, 18-19; Is. 61, 1-2).

Još je mesec septembar znamenit u istoriji hrišćanstva zato što je tada car Konstantin Veliki pobedio Maksencija, neprijatelja vere Hristove, a toj pobedi sledovalaje sloboda hrišćanske veroispovesti u celoj rimskoj carevini.

Dugo vremena je i građanska godina u hrišćanskom svetu računata kao i crkvena od prvog septembra, pa se prenela na prvi januar, najpre u zapadnoj Evropi, a potom i u Rusiji u vreme Petra Velikog, a potom i u ostale pravoslavne zemlje.

Izvor: SPC

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa