14. septembar 2021.14. sep 2021.
Foto: Glas Podrinja: Radionica u hotelu "Sloboda"

Foto: Glas Podrinja: Radionica u hotelu "Sloboda"

Promocija dobrovoljnog vatrogastva u Šapcu

Šabac je danas i sutra domaćin radionica "Promocija dobrovoljnog vatrogastva u lokalnim zajednicama", koja se održava u hotelu "Sloboda". Radionicu organizuju OEBS, Stalna konferencija gradova i opština i Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

-Ovo je jedna od niza radionica o dobrovoljnom vatrogastvu koje se organizuju u Srbiji. Tema je pomoć lokalne samouprave oko formiranja dobrovoljnih vatrogasnih društava i njihovog finansiranja. Svi znaju koliko materijalnih dobara i života širom sveta odnese vatra. Jedan od načina pomoći je formiranje novih dobrovoljnih vatrogasnih društava po novom Zakonu o dobrovoljnom vatrogastvu iz 2018. godine, rekao je Dragan Ćapin, predsednik Vatrogasnog saveza Srbije.

Foto: Glas Podrinja: Promocija dobrovoljnog vatrogastva


Šabac i Mačvanski okrug su na vreme prepoznali značaj dobrovoljnog vatrogastva. Prvo dobrovoljno vatrogasno društvo formirano je u Grušiću, dok je u Bogatiću u fazi formiranja.

-Mačvanski upravni okrug jedan je od prvih u Srbiji koji je još početkom godine počeo aktivnosti oko formiranja dobrovoljnih vatrogasnih društava i to sastankom sa odgovornim licima iz Sektora za vanredne situacije. Grad Šabac je u Grušiću formirao doborvoljno vatrogasno društvo. Grupa entuzijasta, starijih ljudi, su se organizovali i dobili su uputstva kako mogu da formiraju društvo. Ono je kategorizovano. Takođe je i opština Bogatić prijavila jednu grupu volonterra i oni su u fazi formiranja društva. Jedno do najboljih dobrovoljnih vatrogasnih društava u Srbiji je na teritoriji MUO, to je DVD "Vidojevica" iz Lešnice i oni su reper kako treba da izgleda DVD sa punim kapacitetom u ljudstvu i opremi, rekao je načelnik MUO Vladan Krasavac.

Plan ja da u svakoj lokalnoj samoupravi MUO postoji bar po jedno dobrovoljno vatrogasno društvo.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa