25. april 2018.25. apr 2018.
Mediji: Makron i Tramp izmislili novu diplomatiju, diplomatiju dodira

Mediji: Makron i Tramp izmislili novu diplomatiju, diplomatiju dodira

PARIZ, 25. aprila 2018. (Beta) - Francuski mediji danas opširno javljaju o poseti predsednika Emanuela Makrona Vašingtonu a, pored neslaganja o rešavanju određenih svetskih pitanja, svi stavljaju naglasak na njihovo prijateljstvo, ocenjujući da su izmisli novu diplomatiju - diplomatiju dodira.

List Poen (Le Point) prenosi danas da postoji diplomatija dobrosusedstva ili mirne koegzistencije ali su Makron i Tramp stalnim rukovanjem, grljenjem i dodirivanjem pokazivali da postoji "diplomatija dodira".

Mediji su posebno istakli neobičan Trampov gest pre fotografisanja uoči sastanka u Ovalnoj sobi u Beloj kući. Tramp je rukom skidao trunke i perut s Makronovog sakoa pravdajući se da francuski predsednik mora da bude besprekoran.

Nagađa se u šali da je u pitanju "ljubavna priča" ali se dodaje da su pored tih gestova simpatije, Tramp i Makron uspeli da "maskiraju svoje nesuglasice".

Makron koji je pre dolaska u Vašington rekao da želi da ubedi Trampa da ne odustane od iranskog nuklearnog sporazuma i odsečno u jednom intervjuu rekao da ne postoji "plan B" u sprečavanju Irana da obogućuje uranijum, ipak nije uspeo, ocenio je Poen.

Tramp je pre sastanka u Ovalnoj sobi rekao da je sporazum katastrofalan ali je posle rekao zajedno s Makronom da će raditi na novom sporazumu koji treba da ima "dobre temelje".

Francuski predsednik je imao više uspeha kada je u pitanju Sirija, jer je uspeo da ubedi Trampa da ne povuče snage iz te zemlje odmah. Američki predsednik je priznao da bi nagli odlazak američkih snaga ostavio "slobodno mesto" za Iran.

List Mond je preneo da je došlo do "semantičkog prodora" o iranskom nuklearnom sporazumu, ali je dodao da ni Tramp ni Makron nisu ništa konkretnije rekli o novom sporazumu s Iranom, koji bi mogao da naiđe na prepreke posebno sa iranske strane.

Dok su predsednici razgovorali, prve dame Melanija Tramp i Brižit Makron, obe u elegantnoj beloj odeći, posetile su izložbu posvećenu francuskom umetniku Polu Sezanu.

U Beloj kući je sinoć priređena prvi put od dolaska Trampa na vlast svečana večera u čast Makrona koji je prvi strani predsednik kojem je Tramp priredio doček uz sve državne počasti. Među zvanicima na večeri bio je Henri Kisindžer, bivši državni sekretar i dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Makron će se danas obratiti Kongresu i studentima na Univerzitetu Džordž Vašington. Francuski mediji su istakli da će Makron govoriti na engleskom, što nije običaj za francuske predsednike koji obično u posetama inostranstvu koriste francuski jezik.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa