20. septembar 2021.20. sep 2021.
Kabinet načelnika MUO: Vukov sabor

Kabinet načelnika MUO: Vukov sabor

Vukov sabor

U nedelju 19. septembra, održana je u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, završna manifestacija 88. Vukovog sabora u Tršiću. Saborski dani u čast reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića, po tradiciji traju nedelju dana, započeli su u ponedeljak 13. septembra 2021. godine. Za sve poštovaoce Vukovog dela, tokom saborskih dana, pripremljeni su brojni i različiti sadržaji u Loznici i Tršiću. Pokrovitelj ovogodišnjeg 88. Vukovog sabora je Ministarstvo kulture i informisanja, a organizatori su Loznički centar za kulturu "Vuk Karadžić" i grad Loznica.

Prvi Vukov sabor održan je daleke 1933. godine, 17. septembra u dvorištu njegove tada obnovljene i osveštane spomen-kuće. Od tada se u Tršiću, svake godine uoči Male Gospojine, okupljaju poštovaoci Vukovog besmrtnog dela.

U Naučno-obrazovnom kulturnom centru "Vuk Karadžić, prof. dr Boško Suvajdžić otvorio je izložbu "Vuk i Nemci".

Završnoj manifestaciji Vukovog sabora prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Srbije,načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac, gradonačelnici gradova i predsednici opština iz okruženja, direktori javnih preduzeća i ustanova, predstavnici Vukove zadužbine, Srpske pravoslavne crkve, Vojske Srbije, predstavnici medija.

Svečanost je otpočela na Saborištu,izvođenjem "Himne Vuku"Stevana Stojanovića Mokranjca u izvođenju hora Gimnazije"Vuk Karadžić" iz Loznice i podizanjem zastave Vukovih sabora.

Pozdravnu reč i dobrodošlicu prisutnim gostima uputio je gradonačelnik grada Loznice Vidoje Petrović porukom da ako prepoznajemo cilj znaćemo da nađemo i put do njega.

-Mi znamo da teškoće rastu kako se bližimo svojim ciljevima. Za nekoga su to uspesi na ličnom i porodičnom planu, za druge ono što ostavljaju naraštaju. Budimo zato Srbi po Vuku, Andriću ili Nikoli Tesli, budimo ljudi po Patrijarhu srpskom Pavlu. To se od nas očekuje danas kada imamo svoje nacionalno pismo Ćirilicu, najlepše pismo kojim je srpska država namirila pravdu prema Vuku. U slavu Vuku-poručio je gradonačelnik Vidoje Petrović i naglašava da su Vuk i naš nobelovac Ivo Andrić, kojem je posvećen program ovogodišnjeg Sabora, pored nesalomive želje i volje da ostave naraštaju trajno korisne vrednosti imali sposobnost da svuda pronađu prijatelje, pokrenu ljude i organizuju smišljenu borbu da se dođe do nekog cilja i uspeha.

-Pišu, da se „Vuk za svoje vreme pojavio vrlo rano, da ga savemenici nisu mogli razumeti“ dok nobelovca Ivu Andrića, već nazivaju ocem novije srpske književnosti. Predstavljao je Vuk, dakle, ovaj grad i Loznicu svoje budućnosti, koja mu je pored Sabora, ostavila vek i po gimnazijskog školovanja, tri osnovne škole sa više izdvojenih odeljenja u Jadru, spomenik, ulice... U novije vreme imenom Vukovog trga obasjala je Loznica svoj centar grada, uz podršku svoje Vlade i države izgradila Naučni centar u Tršiću i doprinela da se Vukov sabor uvrsti u evropsku i svetsku kulturnu baštinu nematerijalnih vrednosti, čime smo, na najbolji način, demistifikovali, i svoj, i Vukov, mit a zaštitili njegovo delo- poručio je gradonačelnik Vidoje Petrović.

Usledila je beseda prof. dr Aleksandra Milanovića u kojoj je ukazano na velike napore Vuka Karadžića u borbi za očuvanje i reformu srpskog jezika i tradicije. Istakao je da su mnogi Vukovi i vukovski postupci ostali vodilje do danas, zahvaljujući čemu njegovo delo živi kroz studijske programe, bibliografije, naučne studije i prosvetne i kulturne institucije kao što su Matica srpska i mnoge druge.

-Pre tačno dve stotine godina, godine 1821, srpsko društvo bilo je pred jezičkom dilemom kojim putem poći. Danas, 2021. godine, pred nama stoje drugačije jezičke dileme, ali su nam vodilje ka pravom putu dobro poznate, jer ih dosledno ističu generacije naših predaka. I ako se u trenucima slabosti uplašimo za budućnost srpskog jezika i srpske ćirilice, ne klonimo duhom. Neka nas ohrabri dobro poznata Vukova poruka, koja u našem narodu već dugo odzvanja poput eha: Ne da se, ali će se dati!-poručio je prof. dr Aleksandar Milanović.

U umetničkom delu programa prikazan je Dramolet u tri slike "Ivo Andrić: Častan pobednik".
Kabinet načelnika
Vladana Krasavca









Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa