20. septembar 2021.20. sep 2021.
Načelnik MUO, Vladan Krasavac

Načelnik MUO, Vladan Krasavac

Sedmični izveštaj načelnika MUO: Situacija zabrinjavajuća

Mere koje je Vlada Republike Srbije, u skladu sa Odlukom Kriznog štaba, donela 16. juna,kao i izmene od 17. juna 2021. godine, sa kojima su sve lokalne samouprave Mačvanskog upravnog okruga upoznate danom donošenja i dalje se primenjuju.

Prema podacima Kriznog štaba na području Republike Srbije svakodnevno se povećava broj preminulih, zaraženih, hospitalizovanih i lica koja se javljaju na preglede u kovid ambulante. Povećanje novoobolelih prisutno je i na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga,pa se epidemiološka situacija pogoršava.

Da bi sprečili dalji rast broja oboleleih moraju se svakodnevno sprovoditi nadzori i promocija vakcinacije kako bi što pre došli do kolektivnog imuniteta.

Radna grupa za suzbijanje virusa Kovid 19 uputila je hitan dopis Upravnim okruzima da se dostavi spisak manifestacija na teritoriji Upravnog okruga sa uslovima pod kojima se manifestacija može održati, radi održavanja visokog nivoa zaštite od širenja Kovid 19.

Redovni nadzori u primeni epidemioloških mera nastavljeni su svakodnevno,po utvrđenoj dinamici. Bez ograničenja radnog vremena mogu raditi:apoteke (uključujući veterinarske i poljoprivredne apoteke); benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva;trgovinski, ugostiteljski i drugi objekati koji vrše dostavu hrane; ordinacije i laboratorije u kojima se pružaju medicinske i stomatološke usluge i veterinarske ordinacije i laboratorije i sl. i sve radnje-objekti u oblasti trgovine na malo- trgovinske i druge radnje, prodavnice.

Od momenta ublažavanja mera uočen je smanjen broj nadzora,a u najvećem broju nisu izricane mere.Na terenu je evidentno da se mere ne poštuju i da je prisutno njihovo drastično kršenje,što predstavlja nerealnu sliku u odnosu na utvrđeno stanje i preduzete mere.

U skladu sa gore navedenim, shodno obavezama i odgovornosti Radne grupe za suzbijanje širenja virusa Kovid19 prema Kriznom štabu i Vladi Republike Srbije, kao i zbog bezbednosti i sigurnosti građana, a prepoznavši nadolazeću neposrednu opasnost za zdravlje građana zbog pojave novog Delta soja Korona virusa, nalaženo je da se i nadalje mobilišu svi raspoloživi kapaciteti angažovanih inspekcijskih službi prepoznavanjem delatnosti koja nosi rizik u ovom trenutku sa fokusom na kontrolu broja korisnika i uslova za obezbeđivanje propisane distance u objektu shodno odredbama Uredbe Vlade i Naredbe ministra zdravlja.

Dopisom Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor od 10.septembra 2021.godine, potrebno je pojačati koordinisane nadzore u produženim vikendima 10.09-12.09,16.09.-19.09. i 23.09.-26.09.2021.godine.

S tim u vezi načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je u utorak 14. septembra 2021. godine u 9,45 časova održao sastanak na kome su prisustvovali rukovodioci i predstavnici republičke turističke,tržišne, sanitarne,veterinarske,poljoprivredne i inspekcije rada i šef Odseka komunalne inspekcije grada Šapca.Istaknuti su problemi koji su uočeni tokom sprovođenja nadzora. Zaključeno je da se nastave zajedničke aktivnosi u kontroli sprovođenja naloženih mera.

Dana 17. septembra Koordinacina komisija za inspekcijski nadzor dostavila je informaciju da se savetodavne posete tržišne inspekcije izvrše u objektima koji se izdaju za organizovana slavlja ,a spisak objekata u kojima su izvršene savetodavne posete blagovremeno dostavi nadležnoj lokalnoj komunalnoj inspekciji/miliciji radi nastavka kontrole objekata.
S tim u vezi tržišna inspekcija je dostavila spisak objekata u kojima je izvršena savetodavna poseta koji je prosleđen na dalju nadležnost i postupanje komunalnoj inspekciji/miliciji u gradu Šapcu, gradu Loznici, opštinama Krupanj, Vladimirci i Koceljeva.
Potrebno je kontrolisati i ostale propisane mere.

Koordinisani inspekcijski nadzori usmereni su ka objektima i delatnostima koje su i u ovoj aktuelnoj situaciji prepoznate kao epidemiološki rizici i to: ugostiteljski objekti; objekti za organizovanje svadbi i drugih privatnih proslava; javni prevoz; objekti za organizovanje sportskih i rekreativnih događaja i sl.; tržni centri i maloprodajni objekti;objekti turizma.

S obzirom na vrstu okupljanja i očekivane rizike po bezbednost inspektora odnosno komunalnih milicionara,potrebno je obnoviti komunikaciju i neposrednu saradnju sa nadležnom policijskom upravom radi angažovanja pripadnika MUPa, u cilju pružanje podrške i bezbednosti u toku rada svim republičkim i lokalnim inspektorima.

Načelnici upravnih okruga i dalje su u obavezi da u saradnji sa rukovodiocima sanitarne inspekcije i rukovodiocima komunalne inspekcije odnosno milicije, izvrše usklađivanje planova rada, u odnosu na napred navedene prioritete nadzora, na način da ljudski resursi budu racionalno raspoređeni, shodno kapacitetima.

S tim u vezi načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je u svakodnevnoj komunikaciji sa rukovodstvom gradova i opština sa područja Upravnog okruga,a u kontrole su uključeni svi raspoloživi ljudski i materijalni resursi.

Izveštaji o sprovedenim kontrolama svakodnevno se dostavljaju Mačvanskom upravnom okrugu.
Svaki inspektor u svom inspekcijskom nadzoru dužan je da se nadziranom subjektu legitimiše,čak i pre nego što nadzirani subjekt zatraži /osim u slučajevima prikrivene kupovine /.

Od petka 17. septembra do ponedeljka 20. septembra kontrolisano je 954 objekta,a u nadzoru je učestvovalo 83 inspektora.Tokom nadzora protivepidemijskih mera inspektori su utvrdili 94 nepravilnosti,koje su se odnose na ličnu zaštitnu opremu korisnika i ličnu i zaštitnu opremu zaposlenih.

Od 19.marta počeo je sa radom CENTAR ZA KOVID 19 MERE. Centar se nalazi na internet adresi inspektor.gov.rs Svi zainteresovani mogu postaviti pitanja.

Pored poštovanja propisanih epidemijskih mera,značajnu ulogu u suzbijanju širenja virusa Kovid 19 igra proces vakcinacije građana.Na području Republike Srbije povećava se broj preminulih, novozaraženih ,sve je više ljudi na bolničkom lečenju i lica koja se javljaju na preglede u kovid ambulante.Zdravstvena struka upozorava da je situacija zabrinjavajuća.

Kabinet načelnika
Vladana Krasavca

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa