21. septembar 2021.21. sep 2021.
foto: Beta

foto: Beta

Odbor za pravosuđe odbio predlog izmena Zakona o korupciji

Članovi Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu odbili su danas predlog izmena i dopuna Zakona o sprečavanju korupcije, koji je podnela Vlada.

Predstavnik Ministarstva pravde Vladimir Vinš rekao je na sednici odbora da su izmene i dopune Zakona o sprečavanju korupcije usklađene sa primedbama koje su iznete u drugom izveštaju o usklađenosti Republike Srbije sa GREKO preporukama.

On je rekao da su primedbe iznete na preporuku 12, gde se ukazuje da Zakon o sprečavanju korupcije nije do sada propisivao jasne kriterijume za izdavanje saglasnosti javnim funkcionerima da obavljaju druge poslove, da javni funkcioneri i dalje imaju diskreciono pravo da prijavljuju, odnosno ne prijavljuju jedan deo imovine i prihoda, da imovina i prihodi pojedinih javnih funkcionera nisu javno dostupni, kao i da da maksimalne novčane kazne za prekršaje nisu dovoljno visoke.

Predsednik Odbora i poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović rekao je da se, kada su ovakvi zakoni, polazi od pretpostavke da svaki javni funkcioner prima novac.

"Doći ćemo u situaciju da uskoro više niko neće da bude javni funkcioner, jer ovo nije normalno. Ovde polazimo od pretpostavke ovaj je sigurno lopov pa ćemo i njega da ograničimo, jer čim je došao na javnu funkciju sigurno ide da krade, neće da prijavi imovinu. Ovo je užasno pogrešno", rekao je Đukanović.

On je najavio da neće da glasa ni za predložene ustavne promene, jer "ne želi da daju sudijama toliku vlast da se sami biraju".

I ostali članovi odbora podržali su Đukanovićev stav i odbili predlog izmena zakona.

Poslanici su danas započeli novu sednicu na čijem dnevnom redu će se naći pored ovog predloga, i izmene Kodeksa ponašanja poslanika i zakon o očuvanju Hilandara.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa