22. septembar 2021.22. sep 2021.
zavod za javno zdravlje Šabac

zavod za javno zdravlje Šabac

22. septembar Svetski dan bez automobila

Svetski dan bez automobila je globalni događaj koji se održava 22. septembra i podstiče vozače da na jedan dan odustanu od automobila i koriste javni prevoz, voze bicikl ili jednostavno šetaju.

Prvi dani bez automobila organizovani su u Bathu (Velika Britanija), Reikjaviku (Island) i La Rochelleu (Francuska) 1995. Iste godine osnovan je konzorcijum Svetskog dana bez automobila koji podržava takve kampanje širom sveta.

Prva nacionalna kampanja organizovana je u Velikoj Britaniji 1997. godine. 2000. Evropska komisija je
podržala inicijativu i promovisala 22. septembar širom Evrope kao Dan bez automobila. Iste godine kampanja je postala globalna zahvaljujući Svetskoj mreži bez automobila (prvobitno Bus Busters).

Na današnji dan stanovnici gradova učesnika imaju priliku da vide kako bi njihov grad izgledao sa manje automobila. Naravno, nemoguće je zauvek odustati od automobila, ali razvoj sistema javnog prevoza mogao bi ohrabriti ljude da se manje voze. Namera je da Dan bez automobila podseti na ovo. Pored Svetskog dana bez automobila, mnoge zemlje i gradovi obeležavaju svoje dane bez automobila tokom cele godine.

Takvi događaji pomažu razvoju zajednica u kojima ljudi rade bliže kući, a prodavnice se nalaze na pešačkoj udaljenosti.

Zavod za javno zdravlje Šabac

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa