24. septembar 2021.24. sep 2021.
Pixabay

Pixabay

Dvadeset i jedna godina od jedinstvenih izbora

Pre 21 godinu, 24. dana septembra 2000. godine organizovani su jedni od najvažnijih izbora u ondašnjoj Saveznoj republici Jugoslaviji, a iako su bili jedni u nizu, njihov ishod ostao je zapisan u istoriji Srbije.

Tačno dve decenije i jedna godina deli nas od dana prvih i jedinih neposrednih izbora za predsednika SR Jugoslavije na kojima je kandidat Demokratske opozicije Srbije dr Vojislav Koštunica porazio ondašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića u prvom krugu osvojivši više od 50% glasova izašlih birača.

Vojislav Koštunica (Autor: European People's Party - EPP Congress Rome 2006, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26954916)


Značaj izborima dali su događaji kojisu uledili narednih dana. Milošević je odbio da prizna poraz, priznao je da je osvojio manje glasova, ali je tvrdio da on i Koštunica odlaze u drugi izborni krug, te da nijedan nije dobio potrebnu većinu za pobedu u prvom izbornom krugu. Usledili su najpre štrajkovi u nekoliko kolektiva, a potom i blokada većeg dela države i štrajkovi građana i zahtev da Milošević prizna poraz. Sve je kulminiralo 5. oktobra na velikim demonstracijama posle kojih je ozvaničen pad Miloševića posle 11 godina koliko je faktički bio prvi čovek Srbije. Definitivna promena dogodila se u januaru 2001. kada je na parlamentarnim izborima DOS osvojio apsolutnu većinu.

Koštunica poslednji predsednik SRJ


U kratkoj istoriji SR Jugoslavija imala je četiri predsednika. Prvi je bio Dobrica Ćosić, književnik, potom je na toj poziciji bio Zoran Lilić koga je 1997. nasledio Slobodan Milošević, a od 2000. dr Vojislav Koštunica.

SR Jugoslavija je postojala do 2003. kada je formirana Državna zajednica Srbije i Crne Gore koju je do 2006. predvodio Svetozar Marović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa