24. septembar 2021.24. sep 2021.
Glas Podrinja /Izložba na Trgu šabačkih žrtava

Glas Podrinja /Izložba na Trgu šabačkih žrtava

Obeležavanje 80. godišnjice Krvavog marša

U okviru obeležavanja 80. godišnjice Krvavog marša, na Trgu šabačkih žrtava otvorena je izložba "Krvavi marš 1941-2021", autora Stevana Marinkovića. U glaleriji na otvorenom prikaznani su događaji iz septembra 1941. godine kada je deo Šapčana internirarn u improvizovani logor u Jarku.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić u svom obraćanju prisutnima na Trgu istakao da je postavka podsetnik za sve, motiv za oprost, ali ne i zaborav.

-Današnji dan je jedan od najpotresnijih datuma u istoriji grada kada je okupljeno muško stanovništvo starosti od 14 do 70 godine, njih oko 5.000 i prebačeno preko Starog mosta u Klenak, a potom i u Jarak. Oni koji nisu mogli da izdrže marš su lišeni života. Više od 120 žrtava je zabeleženo 26. septemebra 1941. godine - rekao je gradonačelnik i dodao da nizom aktivnosti Grad podseća na stradanje Šapčana i da je kultura sećanja, poznavanje lokalne istorije ključ za buduće generacije u razumevanju prošlosti i građenju drugačije budućnosti.
Foto: Glas Podrinja / gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić: Ovakve stvari, nikada u istoriji, ne bi smele da se ponove

-Ono što nikada ne smemo da zaboravimo kako malo je dovoljno da bi ljudska zloba i nepromišljenost došla do izražaja. Ovakve stvari, nikada u istoriji, ne bi smele da se ponove. Ne samo u Šapcu, nego u bilo kom delu sveta. Treba da izvučemo pouku iz prošlosti kako bismo mogli da izgradimo bolju budućnost za sve.
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото. Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa