25. septembar 2021.25. sep 2021.
Beta

Beta

Mediji: Srbija je fantastičan partner NATO iako je neutralna

Direktor direktorata NATO za izgradnju odbrambenih kapaciteta Mark Dipaolo izjavio je da je Srbija "fantastičan partner NATO", uz poštovanje njenog statusa vojno neutralne zemlje.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Dipaolo je to izjavio na upravo završenoj vežbi za rešavanje posledica katastrofa pod nazivom "Severna Makedonija", na kojoj je Srbija, kako se navodi, "imala važan status", jer je prepoznata kao "fantastičan partner NATO".

Vežba "Severna Makedonija 2021" održana je prethodne nedelje na Ohridskom jezeru i predstavljala je proveru efikasnosti reagovanja članica NATO i partnerskih zemalja u vanrednim situacijama.

To je 19. po redu vežba a pre tri godine redovna godišnja vežba za proveru partnerskih zemalja održana je u Mladenovcu, pod nazivom "Srbija 2018".

Ove godine uvežbavanje je sprovedeno na prostoru Ohridskog jezera, mesta Ohrid i Struga i planini Galičica.

Scenario vežbe ohuvatio je različite dogadjaje, od pretpostavljenog snažnog zemljotresa u središtu jezera na dubini od pet kilometara, procenjenog na 8,2 po Rihterovoj skali.

Severna Makedonija je zatražila pomoć i na teren su stigli razni namenski timovi. Glavninu snaga za praktične vežbe dali su Srbija, Crna Gora, Grčka, Bugarska, Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

"Timovi su pred sobom imali simulirane posledice, poplava, avionske katastrofe, izvlačenje povredjenih iz ruševina, sa obala, vodenih površina i planina i nuklearno biološko hemijski incident. Jedan scenario u duhu hibridnog rata bile su reakcije na maliciozne dezinformacije koje neka strana sila preduzima protiv države izložene katastrofi zbog njenog dodatnog slabljenja", dodaje se.

Prijavljeno je učešće 27 članica NATO i partnera i 16 medjunarodnih organizacija sa oko 1.000 ljudi. Jedna od njih su Balkanske medicinske snage koje čini medicinari iz šest zemalja regiona.

Pet država su bivše jugoslovenske federalne jedinice BiH, Crna Gora, Severna Makedonija, Slovenija i Srbija, a šesta je Albanija.

Za potrebe vežbe na Orhridskom jezeru "jugoslovenski" tim je imao komandno mesto u bivšoj kasarni u Ohridu.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa