25. septembar 2021.25. sep 2021.
foto: Mačva info Pobednici

foto: Mačva info Pobednici

Apsolutni šampioni odgajivači Veroljub Ilić i Goran Čolić

Na stočnoj pijaci u Bogatiću danas je održana deveta opštinska izložba goveda simentalske rase i ovaca, na kojoj su mačvanski stočari pokazali genetski potencijal iz svojih štala. Manifestacija je realizovana pod pokroviteljstvom Opštine Bogatić, uz pomoć Kulturno-obrazovnog centra Bogatić, Javno-komunalnog preduzeća Bogatić, Turističke organizacije i Vesa-Mat d.o.o. Očage. Odgajivači iz Mačve prikazali su sedamdesetpet grla goveda, u kategorijama krave (35), prvotelke (20) i steone junice (20) i devetnaest kolekcija ovaca rase virtemberg, romanovska i il de frans.

Predsednik Opštine Bogatić, Milan Damnjanović, pozdravio je okupljene i zvanično otvorio Izložbu.

„Kao što znamo, Mačvani su vredan narod i veoma uspešni stočari, što se moglo videti i na nedavno završenom sajmu u Novom Sadu, gde su naši izlagači nagrađeni šampionskim peharima. Ovom prilikom želim da im čestitam i uputim zahvalnost što su na najbolji mogući način predstavili našu opštinu. Današnja izložba je prilika za nova poznanstva, saradnju i razmenu iskustava. Verujem da među učesnicima vlada takmičarski duh, a nesumnjivo je da komisija danas neće imati lak zadatak da izabere najbolje među najboljima, stoga bih proglasio izložbu otvorenom“, rekao je Milan Damnjanović.

Pet godina je prošlo od prethodne ovakve izložbe u Bogatiću, a mačvanski farmeri prikazali su danas grla visokog nivoa kvaliteta, što su potvrdili i dipl. ing Bogdan Cekić i dr Dragana Ružić-Muslić iz Instituta za stočarstvo Zemun, koji su ocenjivali izložena grla ovaca, kao i dipl.ing Nikola Radulović, direktor Centra za poljoprivredu Lajkovac i dr Vlada Pantelić iz Instituta za stočarstvo Zemun, članovi komisije za ocenjivanje izloženih grla goveda.

„Meni je veliko zadovoljstvo da sam posle pet godina ponovo na izložbi u Bogatiću, to je jedna tradicija uspostavljena još 2008.godine, a kad se jedan kontinuitet u održavanju ovakvih manifestacija prekine ogroman je posao i trud da se on ponovo uspostavi. Zato sve čestitke opštini Bogatić što je uspela da u ovoj veoma teškoj i nezahvalnoj situaciji u kojoj se nalaze naši farmeri, kada je u pitanju proizvodnja mleka, animira proizvođače da izvedu svoja grla na današnju izložbu. Ono što smo mogli danas videti je na znatno višem nivou u odnosu na 2016.godinu i to je jedan veliki uspeh i velika stvar za stočarstvo i govedarstvo na području opštine Bogatić. Sva grla koja su bila na današnjoj izložbi su pobednici, jer su to najbolja grla u ovom kraju“, rekao je dr Vlada Pantelić, koji je proglasio šampionke i dve pratilje u svim kategorijama, kao i apsolutnog šampiona među govedima.

U kategoriji junica za najbolje je proglašeno grlo Veroljuba Ilića iz Klenja, u grupi prvotelki grlo Ljubodraga Puzića, a komisija je odlučila da šampionka u kategoriji krava bude grlo odgajivača Veroljuba Ilića iz Klenja, kome je pripala i titula apsolutnog šampiona devete izložbe kvalitetnih priplodnih goveda.

„Danas sam ovde imao dve steone junice i pet krava. Izašli smo da podržimo izložbu, jer smo uvek bili učesnici i drago mi je da se ponovo održava. Ko ne bi bio zadovoljan kada pokupi ovolika priznanja“, izjavio je Veroljub Ilić, čija grla su na nedavno završenom Sajmu poljoprivrede osvojila tri priznanja, među kojima je i pehar Novosadskog sajma.

Ispred Instituta za stočarstvo Zemun i komisije za ocenjivanje izloženih grla ovaca rezultate je saopštila dr Dragana Ružić-Muslić. U kategoriji ovaca rase virtemberg prvo mesto je osvojila kolekcija Gorana Čolića iz Bogatića, kome je pripalo prvo mesto i za kolekciju ovaca u kategoriji dviski virtemberg rase. U kategoriji ovaca rase Il de frans za najbolju je proglašena kolekcija odgajivača Ivana Ilića iz Klenja, čija je i kolekcija dviski Il de frans rase proglašena za najbolju. Za kolekciju ovaca romanovska rase titulu je poneo odgajivač Boško Uglješić iz Glušaca. U kategoriji ovnova virtemberg rase prvo mesto osvojio je Goran Čolić, a u il de frans rasi najbolji je bio ovan Miroslava Miškovića iz Metkovića. Za apsolutnog šampiona današnje izložbe, sa najvišim ocenama za sve kolekcije, proglašen je Goran Čolić iz Bogatića.

„Trudimo se maksimalno da grla održavamo u kondiciji, kako bismo ih prezentovali ljudima i kako bi bili u ocenjivačkoj formi za razne manifestacije, kao što je i ova naša u Bogatiću. Danas sam predstavio tri kolekcije sa po pet ovaca i tri muška grla. I na Novosadskom sajmu osvojio sam pehare za kolekcije ovaca i za ovna“, naveo je Goran Čolić, koji već dvadeset godina odgaja ovce rase virtemberg.

Pehare i diplome najuspešnijima uručili su Siniša Babić i Zlatko Lacković iz Odeljenja za poljoprivredu Opštine Bogatić.

„Prošle godine smo imali nameru da organizujemo Izložbu, ali zbog pandemije to nismo uspeli. Uz veliki trud i napor sada smo to ostvarili i mislim da je ovaj događaj održan na najvišem nivou. Mogu sa zadovoljstvom da kažem da je prikazan izuzetno dobar kvalitet grla, a na našoj izložbi imali smo priliku da vidimo i šampiona Novosadskog sajma, gazdinstvo Verana Ilića iz Klenja. Zahvaljujem se našim poljoprivrednim proizvođačima što su se odazvali u ovom broju i ovako uredna i kvalitetna grla doveli na našu izložbu“, istakao je Siniša Babić iz Odeljenja za poljoprivredu.

Organizatori su organizovali nagradnu igru, u kom su sreću mogli da okušaju svi prisutni na izložbi, a fortuna je danas bila na strani Hadži Milivoja Vukovića, kome je pripalo umatičeno tele.

Na događaju su nastupili i muška pevačka grupa iz Badovinaca, vokalna solistkinja, članica Hora Mačvanskog, Isidora Tetiković, instrumentalista Goran Majstorović i četvrta izvođačka grupa Folklornog ansambla „Đido“.
Mačva info

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa