26. septembar 2021.26. sep 2021.
Kabinet načelnika MUO: Festival zimnice u Koceljevi

Kabinet načelnika MUO: Festival zimnice u Koceljevi

Kabinet načelnika MUO: Festival zimnice u Koceljevi

U Koceljevi se tradicionalno, poslednje nedelje septembra meseca održava Festival zimnice.Tako je bilo i ove 2021. godine. U petak 24.i subotu 25. septembra, po dvanaesti put je održana ova značajna manifestacija po kojoj je opština Koceljeva nadaleko poznata.

U petak 24.septembra , prvog festivalskog dana, u 12:00 časova Festival zimnice je svečano otvoren. Učestvovali su predškolci P.U. "Poletarac", učenici srednje škole, polaznici modernog baleta "Studio M" iz Koceljeve, likovni umetnici i pisci. Od 17:00 časova održana je smotra dečijeg folklora.

U subotu 25. septembra prisutnima se na centralnoj bini obratio narodni poslanik i predsedni Skupštine opštine Koceljeva Veroljub Matić, pozdravljajući veliki broj gostiju iz javnog i političkog života, brojne posetioce iz svih krajeva Republike Srbije i svoje sugrađane.

Prisutne je pozdravila i ministarka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović koja je naglasila da su ovakve manifestacije prilika da mali proizvođači predstave svoje proizvode i da se domaćice podstaknu na udruživanje, kako bi se njihov rad znatno više vrednovao.

Kabinet načelnika MUO: Ministarka Obradović


"Država Srbija, Ministarstvo na čijem sam čelu, kao i ja lično, predano radimo na osnaživanju preduzetnica, domaćica i žena iz ruralnih sredina i nastavićemo tu borbu u svakom gradu i opštini u Srbiji“, napomenula je ministarka Obradović i izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je preko 70 procenata stanovnika starijih od 65 godina u Koceljevi vakcinisano protiv korona virusa i još jednom apelovala na sve građane, a posebno mlade, da se imunizuju i time doprinesu očuvanju zdravlja svih građana.

U planu je izgradnja savremene Zelene pijace, kako bi stanovnici Koceljeve, ali i okolnih mesta dobili moderno opremljen objekat, kakav postoji u razvijenim zemljama.Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će podržati izgradnju Zelene pijace, čija je procenjena vrednost 150 miliona dinara, zajedno sa Evropskom investicionom bankom, kroz projekat „Partnerstvo za lokalni razvoj".

Upućene su i pohvale za rad opštinske uprave koja odgovornim postupanjem brine o potrebama svojih građana.

U sklopu festivala održano je i takmičenje u pripremanju lovačkog gulaša, uz učešće oko 200 ekipa iz svih krajeva naše zemlje.

Opština Koceljeva živi za ove dane i već po završetku manifestacije počinju pripreme za narednu godinu.

Za poljoprivrednike koji proizvode i prerađuju svoje proizvode ovaj događaj je od velikog značaja, jer je prilika da se vide, budu viđeni,razmene svoja iskustva i prikažu rezultate svoga rada.

kabinet načelnika MUO: Festival


Inicijativa za ovu manifestaciju potekla je pre više od jedne decenije, kada je predloženo da se na jednom mestu okupe poljoprivrednici koji ne samo da proizvode voće i povrće, već ih na domaći, tradicoinalan način prerađuju. Prve godine bilo je oko 50 učesnika. Inicijativa je zaživela i svake godine se sve više učesnika prijavljuje i izlaže, a brojni posetioci su u prilici da probaju i kupe izložene proizvode. Ono što je vredno pomena je da se svake godine proširuje asortiman ponuđenih proizvoda,pa je i to jedan od razloga što je i posetilaca sve više. Samo područje opštine Koceljeva je poljoprivredno i voćarsko, a nekadašnja fabrika "Voćar" bila je simbol Koceljeve, po kome je bila prepoznatljiva. Narod ovoga kraja poznat je po pripremanju zimnice i ovo je jedinstvena prilika da se i posetioci upoznaju sa proizvodima koji su ovde izloženi.

Po rečima poljoprivrednika,proizvodnja zimnice koja je namenjena potrošačima, počinje od maja meseca,sa pojavom prvog voća i povrća i traje tokom cele godine.

Na kraju festivala održan je bogat kulturno umetnički program u kome su učestvovali "Ansambl Talija" iz Beograda i estradni umetnik Zorica Brunclik. Manifestacija je završena vatrometom.

Ovom značajnom događaju prisustvovao je i Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga.
Kabinet načelnika
Vladana Krasavca


















Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa