27. septembar 2021.27. sep 2021.
Foto: Glas Podrinja /Zoran Nikolić

Foto: Glas Podrinja /Zoran Nikolić

Promocija knjige:

Vinaverova konstanta Zorana Nikolića

Knjiga "Vinaverova konstanta" Zorana Nikolića nedavno je predstavljena šabačkoj javnosti. Na promociji pored autora govorili su profesor doktor Milo Lompar i publicista Igor Ivanović.

Promocija dela "Vinaverova konstanta" u Šapcu


-Prvenac Zorana Nikolića dolazi u poznim godinama za literaturu, ali u godinama punog iskustva u velikoj i lokalnoj politici. Ako bismo želeli da knjigu žanrovski svrstamo bili bismo u velikoj dilemi. Ona ne pripada klaičnoj literaturi, mada ima elemenata iste, što nam ukazuje i uvodni deo. Ipak, ključni deo je politički i tiče se ličnih iskustava autora. Kao što nam je već poznato, lokalna politika u Šapcu je bila poprište kulutrološke i ideološke borbe koje postoji u našoj državi. U delu imamo dve suprotstavljene konstante, Vinaverovu i Habzburšku, o kojima može da se mnogo govori -rekao je publicista Igor Jovanović tokom predstavljanja knjige Zorana Nikolića „Vinaverova konstanta“.

Lično iskustvo kao okosnica knjige


Govoreći o svom delu Nikolić je istakao da pre nekoliko godina nije ni pomišljao da će se upustiti u avanturu pisanja knjige, te promocija ima posebnu draž i vrednost. Pisanje je posebno putovanje za svakog autora, a lično iskustvo može biti breme i dar na tom putu.

-Ovo je protestna knjiga. Vinaver je bio posebna ličnost koja je objedinila mnoge talente u jednom biću. Neukrotiv, beskompromisan. Bio je često proganjan za života, a nažalost to se desilo i kasnije. Vinaver kao perpetum mobile naše književnosti, kao Homo universalis naše kulture, polihistor koji je ukrštao reči sa muzikom gde je matematika ritma, uvek, bila u simfoniji sa melodijom razuma, intuicije i instinkta, učinio im se pogodnim da ga iz univerzalnog prostora naše slobode - Vinaverova konstanta - prevedu u pomrčeni prostor naše kolektivne krivice - Habzburška konstanta. Kažu da delo kada izađe u štampu i pronađe put do čitalaca, tada više ne pripada autoru, nego publici. Na čitaocu je da donese odluku: Da li je u društvu Vinaverovih ratnih drugova ili je zli volšebnik koji od svojih poraza stvara sebi grudobran. Čitaoci daju svoj sud, te su i komentari različiti, od pohvala, neslaganja, do ličnih identifikacija i prepoznavanja tankih niti sa Vinaverom.

Foto: Glas Podrinja/ prof. dr Milo Lompar, autor Zoran Nikolić i publicista Igor Ivanović

Moderno pripovedanje autora


Profesor doktor Milo Lompar analizirajući „Vinaverovu konstantu“ navodi da knjigu odlikuje međužanrovsko pripovedanje i različiti tipovi kazivanja u kontekstu ilustracije doživljenog.

-Na moderan i interesantan način predstavlja autorove doživaljaje događaja koje razgranava do fenomena i pokušava da im da opšte značenje. Treba pomenuti da su zastupljeni autorov glas, kao i Vinavera (odlomci tekstova), ali i drugih pisaca kojima se stvara korelacija sadržaja. Stvarnost se može posmatrati kao više dimenzionalna, jer se u njoj ukrštaju prošlost i sadašnjost. Imamo sociološki, politički i istorijski kontekst, te su tumačenja višeslojna.

  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa