3. oktobar 2021.3. okt 2021.
Foto: Glas Podrinja / Učesnici manifestacije u toku vožnje

Foto: Glas Podrinja / Učesnici manifestacije u toku vožnje

"DAJ PEDALU RAKU"

Manifestacija „Daj pedalu raku“ održana je danas u našem gradu. Učesnici su se okupili na Trgu šabačkih žrtava odakle su krenuli biciklima put Tabanovačke šljunkare.

Oktobar je međunarodni mesec borbe protiv raka dojke – svake godine oko 4.600 žena oboli, a 1.600 umre od ove bolesti. Naša zemlja se nalazi na drugom mestu u Evropi po broju smrtnih slučajeva od ove vrste karcinoma. Jedan od ciljeva manifestacije je podizanje svesti o značaju preventivnih pregleda.


Foto: Grad Šabac


-Mi smo ustanova primarne zdravstvene zaštite koja veliki značaj pridaje upravo preventivnim pregledima i težimo tome da više imamo preventivnih u odnosu na preglede zbog bolesti. Upravo ova akcija pokazuje da su zdravi stilovi života jedna od prevencija. Vožnja biciklom je jedna važna fizička aktivnost u borbi protiv ne samo malignih bolesti, već i protiv kardiovaskularnih, kao i dijabetesa – istakla je direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.

Foto: Glas Podrinja / Manifestacija "Daj pedalu raku"


Ekipe Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje kao i Opšte bolnice u Šapcu danas su delile flajere i davale savete svim sugrađanima o tome koliko je važno odazvati se na preventivne preglede.

-Značajno je raditi na prevenciji i edukaciji žena i stanovništva uopšte. Poruka današnje akcije je da treba brinuti o svom zdravlju, da treba redovno kontrolisati svoje zdravstveno stanje ali i da se treba redovno baviti sportom i živeti zdravo. Rak dojke jeste najčešći maligni tumor kod žena ali je izlečiv ukoliko se otkrije na vreme – napominje dr Slavica Đurić.


Foto: Grad Šabac / Dr Slavica Đurić


Podsetila je sve žene da jednom mesečno pregledaju svoje dojke, jednom godišnje rade ultrazvučne preglede dojki, a posle četrdesete godine rade mamografski pregled na svake dve godine.

Foto: Glas Podrinja / Učesnici manifestacije "Daj pedalu raku"


Jedan od najčešćih problema je kasno otkrivanje i dijagnostikovanje raka, najčešće u odmakloj fazi bolesti.

Zavod za javno zdravlje Šabac takođe je podržao ovu akciju.
-Ovde smo zajedno sa svim zdravstvenim ustanovama sa teritorije našeg grada kako bi podržali ovu akciju i istakli značaj preventivnih pregleda i svakodnevne brige žena o sopstvenom zdravlju - rekla je dr Željka Ninković.

Naši sugrađani danas su mogli proveriti i svoj krvni pritisak i nivo šećera u krvi na Gradskom trgu.

Foto: Grad Šabac / Pult na kom su sugrađani mogli proveriti krvi pritisak i nivo šećera u krvi


-Ovom prilikom snažno promovišemo zdrave stilove života i upravo je to cilj održavanja ove biciklijade, koja će ići kroz prirodno okruženje. Svima nam je cilj da budemo zdravi i vodimo zdrav život – dodao je dr Dejan Pavlović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa